Malte modig och världsalltet av Karin Jacov & Kajsa Lind

Malte modig och världsalltet

Författare: Karin Jacov

Illustratör: Kajsa Lind

Utgiven av Idus förlag

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Malte Modig är en liten kille som är rädd för väldigt mycket. Men eftersom man är modig när man gör något man egentligen inte vågar så är Malte också väldigt modig.

I boken börjar Malte fundera över rymden, världsalltet, livet och döden. Existensiella frågor som kan väcka mycket funderingar. Tankar som faktiskt kan vara riktigt jobbiga att fångas i och tänka över även för barn. Till sin hjälp att bearbeta sina tankar har han sin bästa vuxenkompis Kerstin, den äldre tanten som bor i samma lägenhetshus.

Detta är en bok som av bokhandeln är kategoriserad som 3-6 år, men jag skulle säga att den även fungerar fint till lågstadiet. Det finns en hel del barn som kämpar med dessa frågor. Jag minns själv när jag som åttaåring lärde mig om rymden i skolan. Då fångades jag så mycket i dessa tankar att jag somnade med ångestliknande känslor om kvällarna. Så även nu 25 år senare så kände mitt inre barn samhörighet med Malte i hans tankar. När jag samtalade med maken så mindes han också sina tankar kring litenheten i rymden. Så detta är nog tankar som snurrar i många barn och en bok som fyller en välbehövlig plats i barnboksutgivningen. Boken ger en samhörighet och ett stöd som jag tror kan vara välbehövligt för många barn.

Vi har framförallt högläst denna boken för våra två yngre barn: 3 och 6 år. Båda har lyssnat aktivt och tyckt att boken varit okej. Men ingen ny favorit.

Jag tycker det är väldigt fint hur vi får följa en fin vänskap över generationsgränserna. Hur både Malte och Kerstin visar omtanke för varandra och hur den andra är viktig för den första.

Stundvis upplevde maken att det fanns vissa mindre saker i texten som försvårade läsflytet för honom. När jag själv läser upplever jag inte detta på samma vis. Så kanske är det personligt beroende på hur man högläser.

Gillar man Maltes karaktär så är ett tips att kolla upp övriga böcker om Malte: Malte modig, Malte modig och glitterhästen samt Malte modig och arga tanten. Finns förmodligen på biblioteket.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.