Maja och jullovsmysteriet av Anna-Carin Collin

Maja och jullovsmysteriet

Författare: Anna-Carin Collin

Utgiven av B Wahlströms

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken möter vi huvudkaraktären Maja. 11 år som vi får följa när hennes pappa plötsligt får ärva ett gammalt slott från pappans släkting som dött 50 år tidigare.

Motvilligt tvingas Maja hänga med hela familjen då det bestäms att de ska testbo i slottet under jullovet. Men snart kommer nya vändningar i boken då mystiska saker börjar hända. Är det någon som inte vill att familjen ska bo på slottet? Och vad finns i den västra flygeln som saknar nyckel och låssmeden ej lyckats få upp dörren till? När andra börjar oroa sig blir Maja istället fast besluten av att lösa slottets mysterier och snart kommer också vännen Ingo för att hjälpa till.

Maja och jullovsmysteriet har en hyfsat lång startsträcka, min A tyckte att boken började komma igång först när vi kom till kapitel nio (halvvägs genom boken). Men boken var tillräckligt bra även fram till den punkten då A ville fortsätta läsa boken även innan kapitel 9. Sen misstänker jag att det är ett medvetet val av författaren för att bygga upp bokens mystiska stämning. Har man ett barn som har svårt för att orka läsa själv och inte har tålamod för den långa startsträckan – ja då kanske en annan bok är bättre som julklappsbok. Har man en bokslukare som uppskattar mystiska berättelser när man verkligen undrar hur allt hänger ihop – då är nog denna en perfekt bok att läsa under jullovet. Eftersom boken också utspelar sig under jullovet så bidrar även att läsa under rätt tid till extra pirr i magen misstänker jag.

Boken har en del fakta i historian och dessa tycker jag författaren väver in på ett väldigt bra och naturligt sätt i berättelsen. Vissa författare har en benägenhet att ta in för mycket fakta i sina barnböcker vilket kan förta upplevelsen av boken stundvis och man istället får känslan av att läsa en faktabok. Detta är dock inget som är ett problem i ”Maja och jullovsmysteriet” då det är precis lagom mängd och väldigt bra inbäddat i historian. Textmässigt välarbetat av författaren enligt oss!

En kritik mot faktainslagen är att jag får en känsla av lite slarv då Venus benämns som en grekisk gudinna (s. 91). Venus är en romersk gudinna och det är Afrodite som är hennes motsvarighet i den grekiska mytologin. Det kanske är den enda felaktiga faktan i boken? Men det ger mig ändå en osäker känsla när jag läser övrig fakta i boken som jag själv inte har kunskaper inom. Borde man inte kontrollera all fakta grundligt innan man trycker en bok på ett större bokförlag?

Något jag som förälder uppskattade är karaktärerna i boken som känns väldigt personliga och intressanta att läsa om. Huvudkaraktären Maja är allt annat än slätstruken. Roligt med en tjej som är väldigt händig med teknik, t.ex när hon helt själv monterar ihop sin nya drönare hon fått i julklapp. Vi gillar även Ingo (Majas kompis) som får vara ”både skraj och modig på samma gång.” i boken. Bokens kvalitativa karaktärer är något som är genomgående genom hela boken. Tummen upp!

A (8 år) uppskattade boken väldigt mycket i slutändan, mer än mig som förälder. Jag misstänker att det där pirret som man har i magen som barn när man läser böcker som denna förhöjde läsupplevelsen extra. Pirret som inte riktigt finns där för mig längre – men jag är inte bokens målgrupp heller. Mot slutet av boken så ökar händelsernas takt och boken får en upplösning som ej är obehaglig.

En bra bok även för de som är känsliga för läskigheter/skräck men uppskattar mystik.

I slutändan så är det nog ni som känner era barn som vet om denna bok passar som julklapp till dem 🙂 För en del barn passar nog den toppenbra, för en del andra kommer den ligga oläst från kapitel 3-4. Men här uppskattades den, speciellt i kombo med högläsning.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.