Lysande UppfinnarJohanna av Ann-Christine Magnusson & Lovisa Lesse

Lysande UppfinnarJohanna

Författare: Ann-Christine Magnusson

Illustratör: Lovisa Lesse

Utgiven av Olika förlag

Läsålder: ca 3-6 år

Så himla roligt med ännu en bok om UppfinnarJohanna. Denna gång med lucia-fokus då hon ska skapa sin luciadräkt – en stämningsfull julgran!

För er som inte tidigare läst om UppfinnarJohanna kan vi varmt rekommendera hela serien om Johanna – en smart och initiativtagande tjej som uppfinner de mest fantastiska uppfinningarna. Så bra och normkreativa böcker som alla mina barn uppskattat/uppskattar.

Egentligen lite sent att tipsa om en lucia-bok nu, men då många förskolebarn vill sjunga luciasånger fram till april så tipsar jag ändå. Jag tror många barn uppskattar att läsa denna bok även efter jultider.

Tummen upp för att barnen i luciatåget visar på en mångfald. Både till utseende men också att ett barn som vi tolkar är en pojke får vara tärna utan att det görs någon grej av det.

Lucia-tåget blir i slutändan inte riktigt som tänkt men blir ändå lyckat med en fin stämning. Väldigt roligt att få återse surgubben från en tidigare bok i havet av glada människor i publiken. Även i publiken märks att illustratören har prioriterat att många människor ska få känna sig representerade.

En sak jag reflekterade över är att boken kan användas inför lucia i förskolan. T.ex så skulle man kunna göra om dräkt-traditionen kring lucia och istället ta inspiration från boken och låta barnen pyssla egna lucia-dräkter på förskolan där barnens intresse och idéer kan tillvaratas.

Gör vi det så skapar vi också en förskola där familjer i ekonomisk utsatthet inte behöver lägga pengar för att köpa lucia-dräkter i en månad som december som är ekonomiskt tungt för många familjer.

Till boken finns även en gratis lärarhandledning på Olika’s hemsida men denna har vi ej tittat närmare på då vi läst den privat.

Något som jag tycker är tråkigt med boken är att den riktar sig till förskolebarn men ändå har ett traditionellt lucia-firande med uppträdande inför mängder av föräldrar. Ett sätt att fira lucia som jag gärna ser att man frångår i förskolan.

Föredrar helt klart att man firar enbart med barn och pedagoger och skulle gärna se att boken hade normaliserat det sättet att fira i högre grad. Men det är en liten grej. Boken är bra i övrigt!

Böcker från Olika förlag är alltid genomtänkta kring normer, där böckerna normaliserar en större bredd utan att peka ut något som ”avvikande/konstigt” som bör tolereras. Allt är lika normalt i böckerna – toppen! Ett upplägg jag personligen tror mycket på.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.