Lilla nej-boken av Sarah Sjögren

Lilla nej-boken av Sarah Sjögren

Illustratör: Anna Forsmark

Utgiven av Libris förlag.

Läsålder: 3-6 år

Detta är en bok kring att integritet och våga säga nej/stopp när det ej känns ok, att ta kontakt och våga lita på vuxna.

Vi får följa Billie under en morgon med pappa och en förskoledag, där pedagog och gosedjurskatten coachar.

Här hemma har vi väldigt olika åsikter kring denna boken, pappan tyckte den var överdrivet präktig och att det blev för mycket med både pedagog och katt som förmanade.

Mamman här hemma som är pedagog inom förskolan sen ett antal år tillbaka tycker att det märks att författaren jobbar inom förskolan då hon lyckas fånga ett antal vanliga konkreta vardagssituationer där temat är viktigt. Dom diskuterar författaren på ett bra och tydligt sätt. Visst, boken kanske inte blir en storfavorit man vill läsa varje kväll. Men jag tänker att denna boken är ett bok man läser en barngrupp eller sitt barn för den har ett viktigt syfte. Och den är ju absolut så fångade att barnen också orkar lyssna igenom. Något jag gillar är att efter boken är slut så finns några frågor som lägger grund för boksamtal och det roliga är där är att författaren formulera det som att Kattis vill ställa några frågor och sen “Går det bra?”. Där svarade I “nej” – mamman fick svara “Hepp, okej”. Så smart upplägg av författaren, antingen svarar barnen ja och man får bra frågor för ett bra samtal kring integritet eller så säger barnet nej – då får barnet träna på att våga säga nej men också att den vuxna får träna på att respektera ett barns nej. Ofta tror jag att det är den andra träningen som är mer viktig.

Vi gillade den allt ändå, utan pappan. Men tänker att läser man den av en VIKTIG anledning så är boken bra ut det perspektivet.

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.