Lilla grodan, morfar och döden av Julia Groth

Lilla grodan, morfar och döden av Julia Groth

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: från ca 4 år enligt oss, kategoriserad som 3-6 år.

Morfar-grodan ska natta Lilla grodan när hon frågar vad som händer efter döden. Morfar vet inte själv men påbörjar en berättelse genom boken som handlar om olika människors tro på vad som händer efter döden.

På ett väldigt fint sätt introduceras vi till olika livsåskådningar och religioners tankar om vad som händer efter döden. Utan att karaktärerna själv tar ställning presenteras detta på ett respektfullt och allsidigt sätt. Även att inte tro på något alls lyfts fram.

Det blir ett mysigt avslut på boken när Grodan frågar sin morfar vad han tror. Och morfar avslutar med ”Jag vet inte hjärtat mitt, men jag är oändligt nyfiken.”

Det känns som att författaren har provläst boken för barn, för dels flyter högläsningen på fint utan problem. Men sen är också texten väldigt välskriven för att få barn att lyssna och ta till sig den. I (5,5 år) visar ett större intresse för boken än vad jag först trodde när jag bläddrade i den. Även vid omläsning har hon lyssnat fokuserat. Författaren väver smart in små intresseväckande detaljer. T.ex vid uppslaget om reinkarnation så funderar barnet på hur det skulle vara att ha varit en dinosaurie i ett tidigare liv. Smart av författaren!

Boken är kategoriserad för 3-6 år men jag tänker att den även passar fint i lågstadiet. Illustrationerna som även dem är gjorda av Julia Groth ger också en extra filosofisk känsla till boken.

För barn som funderar mycket på döden känns detta som en bra bok, för den är konkret men ändå filosofisk, djup men inte skrämmande.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.