Leo och hans längtan av Camilla Gunnarsson

Leo och hans längtan

Författare: Camilla Gunnarsson

Illustratör: Emma Ganslandt

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 4 av 5

I boken möter vi Leo som efter föräldrarnas separation träffar sin pappa väldigt sällan. Det blir väldans mycket ”längtanstick” efter pappa.

På bokhyllan i hans rum ligger pappas födelsedagspresent och samlar damm tills de ska ses nästa gång. Inte blir det bättre av att pappa lovar massa saker som sen aldrig blir av. Varför gör pappa så? Men Leo berättar det inte för mamma för då skulle hon använda arga rösten som säger dumma saker om pappa. Det gör pappa också ibland om mamma.

”Leo vill inte höra, men orden fastnar i hans huvud”.

Ett träffsäkert sätt av Gunnarsson att visa på varför det är så viktigt att inte tala illa om sitt barns andra förälder och skapa en lojalitetskonflikt hos barnet. Mot slutet av boken kommer till slut pappa på besök för en enstaka dag och dammet flyger av pappas paket när Leo äntligen får överlämna det.

Detta är enligt mig en väldigt viktig bok som verkligen fyller ett behov. Jag har i jobbet som barnskötare och nu snart klar förskollärare mött väldigt många barn där deras ena förälder är väldigt frånvarande. Då kan det vara tufft att andra barn med separerade föräldrar ofta träffar sina bägge föräldrar ändå, speciellt när det i många barnböcker med separerade föräldrar så är det varannanvecka-livet som synliggörs. Jag tror denna bok kan kännas skön att känna igen sig i för det lilla barnet som känner sig ensam i sin situation som är svår att förstå som litet barn. Boken vågar också lyfta upp tabu-tankar som ett barn kan tänka men inte berättar. Tycker pappa mer om sin nya familj än honom?

Illustrationerna av Ganslandt är färgrika och välarbetade vilka tar fram Leos person. En fin detalj är att Leo fått ärva sin frånvarande pappas röda hår. Så lika och nära men samtidigt så långt borta.

En bok jag rekommenderar till alla förskolor men också de familjer som känner ett behov. En fin bok helt enkelt.

Finns att köpa här: Idus förlag, Adlibris, Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.