Lenny Fox: Den coolaste reportern i Dalen av Sanna Juhlin & Katarina Vintrafors

Lenny Fox: Den coolaste reportern i Dalen

Författare: Sanna Juhlin

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Whip Media

Läsålder: 9-12 år

Boken utspelar sig i en fantasivärld med olika djur med mänskliga beteenden. Lenny är en nybliven TV-reporter på stadens nyhetskanal. Hans första uppdrag blir att tillsammans med kameramannen Stamp bege sig till Dalen för att bevaka där. En liten ort som till en början verkar vara ett riktigt tråkigt ställe men på plats i Dalen kommer boken igång med olika upptåg och mystiska händelser.

För ett barn som drömmer om att bli journalist, fotograf eller reporter så kan nog denna bok passa till. På olika sätt introducerar boken hur jobbet på en nyhetsprogram kan gå till med t.ex klippning av nyhetsklipp osv.

För barn som ogillar den starka skräcktrenden som finns för denna åldersgrupp kan boken förmodligen passa då den är lagom spännande utan att bli obehaglig. Men samtidigt åt andra hållet känns som boken kan bli lite barnslig för en del barn i det övre spannet av bokhandelns åldersrekommendationen.

Men tänker att boken kan passa för läsvana barn i lågstadiet som klarar att läsa mycket tex eller som högläsning som vi gjort.

När en bok har Katarina Vintrafors som illustratör brukar jag se det som en kvalitetsstämpel. Hon är en mycket uppskattad illustratör här hemma och även i denna boken har hon gjort ett bra jobb. Men när jag högläser böcker med mycket text som denna vill A inte se bilderna då de stör hans drömmande lyssnande. Men för de som uppskattar en bild då och då i boken så är de fina och samstämmiga med berättelsen.

En rolig sak med boken är att Lenny är en karaktär med många dåliga sidor. Egocentrisk, skrytsam och utan någon direkt självinsikt. Hans kameraman Stamp försöker till en början påpeka det lite fint utan att Lenny förstår vad han menar.

Jag funderade lite över hur A tolkade dessa karaktärer, om han läste in det underliggande budskapet kring Lennys beteende eller om det gick honom förbi. Innan jag hade tagit upp det tog A upp ämnet själv och började diskutera halvvägs igenom boken hur han uppfattade Lenny som lite självisk osv.

Denna bit av boken tycker jag Juhlin har lyckats med fint i boken och mot slutet av boken sker en personlighetsutveckling som inte heller känns överdrivet tillrättalagt som i en del böcker. Samt att det uppenbarligen skapade intressanta diskussioner mellan mig och A på hans initiativ.

Vi har läst flera böcker av Juhlin tidigare och hade rätt höga förväntningar på denna. Men även om boken är helt okej så nådde den inte riktigt ända upp. Vi upplever att berättelsens röda tråd haltar lite och den övergripande känslan finns inte riktigt där.

Samtidigt blir jag som förälder lite provocerad att en av Trixies mest omskrivna egenskaper är hennes långa ögonfransar som återkommer ett flertal gånger genom boken och verkar vara det som charmar Lenny i lika hög grad som hennes personlighet.

Boken var överlag lätt att högläsa med ett bra läsflyt. Helt klart en läsvärd bok beroende på vad barnet tycker om för böcker. Min A (8 år) uppskattade och ville absolut läsa igenom hela.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.