Lejonet från Norden – En sagolik historia om Gustav II Adolf av Andreas Sjölander

Lejonet från Norden – En sagolik historia om Gustav II Adolf av Andreas Sjölander

Utgiven av Boksmart

Läsålder: ca 3-6 år, men även lågstadiet.

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Vi har läst sjätte boken i denna sagoserie med historisk kunskap inbyggt, varje bok har än så länge förmedlat kunskap om en specifik svensk kunglighet på ett humoristiskt sätt via bilderbokens berättelse. I denna del får vi lära känna Gustaf II Adolf. Vi har köpt alla tidigare delar och på bokmässan inhandlade vi denna bok som så var sprillans ny.

Precis som tidigare delar så lyckas Sjölander skriva en rolig och lärorik bok som fångar både barn som vuxen.

När maken läste boken högt första gången för I (5 år) skrattade jag när jag smyglyssnade från köket.

T.ex när maken med inlevelse läste:

”Hur det gick? Jättedåligt. Alltså… jätte JÄTTEdåligt! Båten sjönk nästan direkt.” när berättelsen har kommit till att behandla regelskeppet Vasa.

Om man ogillar att glorifiera vinnare i krig även i en humorkontext så kan boken förmodligen provocera. För vår egen del tyckte vi boken är bra och balanserad men jag vet att många tycker annorlunda så vill ändå nämna. Då är andra delar i serien bättre.

I slutet av boken ges även extra fakta kring barnens livsvillkor under Gustav II Adolfs levnadsperiod. Vilket lämpar sig väl om man vill använda sig av böckerna även i skolan. När boken då belyser flickors livsvillkor är också boken tydlig med att markera gentemot detta som fel.

Om man som förälder är sugen på att läsa böcker med kvinnliga huvudkaraktärer så finns även böcker om Drottning Margareta och Drottning Kristina i serien med liknande upplägg. Även dem rekommenderas varmt.

Samtliga delar i serien är sådana böcker som I (5 år) regelbundet väljer som nattningsböcker vilket brukar vara ett säkert kort på att barn gillar böckerna. Tråkiga böcker räcker med att bli lästa någon enstaka gång. Men dessa sagolika historier har vi i vår familj läst otaliga gånger och uppskattas av barn och föräldrar – samt mormor när hon är på besök!

Finns att köpa här: Barnsmart, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.