LasseMajas detektivbyrå & silvermysteriet av Martin Widmark & Helena Willis

Efter gårdagens besök på dramaten där vi såg teatern ”LasseMaja och Hamletmysteriet” som var toppen, tyckte vi det passade bra att köra en recension på senaste boken som släpptes nyligen.

LasseMajas detektivbyrå och silvermysteriet

Författare: Martin Widmark

Illustratör: Helena Willis

Utgiven av BonnierCarlsen

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Denna LasseMaja-boken har arkeologi-tema. På en av affärsgatorna pågår en utgrävning med arkeologen Sofia Winge. Utgrävningen ogillas av vissa, men uppskattas av andra. En ny deckargåta tar vid som barnen börja lösa, som absolut inte har en uppenbar lösning från början.

Läsarna introduceras även till arkeologi och utgrävningar, precis lagom mycket för att det ska gå in även om det är ett helt nytt ämne. En del författare tycker jag blir väldigt ivriga i att skriva in för mycket fakta, som dels offrar berättelsen och spänningen. Men också rent krasst blir det för mycket ny fakta att ta in på en gång. Detta balanserar Widmark väldigt bra för åldersgruppen enligt mig.

Något jag uppskattar som förälder är att Widmark i varje bok introducerar några svårare ord som han skriver in i ett sammanhang som gör att barnen förstår ordet ändå. Perfekt för utökat ordförråd!

Illustrationerna är som vanligt riktigt fina av Helena Willis. Något som slår mig när jag läser boken högt för både A och I är hur väl utplacerade illustrationerna också är. Jag har nyligen börjat introducera kapitelböcker för I som fyller fem nästa vecka. Då är upplägget med mycket illustrationer toppen, men ändå uppslag som inte har illustrationer finns också. Under de uppslagen får I skruva sig lite och träna på att lyssna utan bilder, för att i uppslaget därpå direkt få titta på Willis fina bilder igen och tålamodet kommer tillbaka. Perfekt när man vill introducera kapitelböcker tänker jag! Härligt också att Willis illustrationer nu för tiden är tryckta i färg genom hela boken så de verkligen får komma till sin rätt!

Helt klart en toppenbra bok! Kanske något att sätta tänderna i under läslovet.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.