Kråkmysteriet av Sanna Juhlin & Sandra Fröjd

Kråkmysteriet

Serie: Hemliga Trean

Författare: Sanna Juhlin

Illustratör: Sandra Fröjd

Utgiven av Ordalaget förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Kråkmysteriet är femte boken i serien om ”Hemliga trean” där vi får följa tvillingarna Fanny och Felix som har en detektivbyrå tillsammans med sin morbror Charlie. Samtliga delar går att läsa fristående. I denna del beger sig gänget hem till Madame Elvira för att lösa ett spökmysterium. Huset omges av kråkor, Elvira hör konstiga ljud i huset och såg inte Felix formen av en flicka i skuggorna? Vad är det som egentligen händer i huset? Spökar det på riktigt?

Med denna bok välkomnas också den nya illustratören Sandra Fröjd som tar över stafettpinnen från tidigare illustratören Johanna Kristiansson. Detta lyckas Fröjd med galant och vi läsare möter samma karaktärer och känsla av böckerna som tidigare.

Vi upplever att denna del är lite långsammare i starten än tidigare böcker, I (5 år) som älskat tidigare delar hade med denna del något svårare att fokusera och hålla kvar intresset i boken. Men samtidigt som boken är lite trögare i starten har den också ett väldigt klurigt mysterium. Varken barnen eller jag kunde lista ut hur det egentligen låg till och vi diskuterade många teorier – som ingen av dem visade sig stämma. Slutet blev istället väldigt överraskande.

Jag vill inte spoila för er men slutet är också något som väcker känslor och som är samhällsaktuellt. Det känns som om boken passar att spinna vidare på och diskutera hemma eller i skolklassen.

Utifrån ett normperspektiv känns boken bra att läsa och vi får möta en mångfald av olika karaktärer. Karaktärerna är nyanserade och visar på ett mänskligt djup där första intrycket kanske inte alltid stämmer. De tillåts istället vara mångfacetterade med flera olika sidor – fint! Juhlins text går som vanligt väldigt lätt och smidigt att högläsa med ett bra läsflyt.

Vi gillade boken även om den krävde lite mer tålamod i början än tidigare delar i serien. För den som blir lässugen så kan jag tipsa om att det senare i veckan kommer upp en tävling på instagram där man kan vinna ett ex av Kråkmysteriet – håll utkik!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.