Knotan knappar av Per Bengtsson & Per Gustavsson

Knotan knappar

Författare: Per Bengtsson

Illustratör: Per Gustavsson

Utgiven av BonnierCarlsen

Läsålder: 0-3 år

Detta är en bok ur en ny småbarnsserie vars innehåll är väldigt vardagsnära som det yngre barnet kan känna igen sig i.

Varje Knotan-bok har ett visst tema och i denna handlar det alltså om knappar. Som gjort för succé? De flesta som har ett yngre barn känner nog igen sig i det.

Och vad mycket knappar det finns! Fjärrkontroller, lampor, telefoner, piano, vitvaror, nödstopp-knappen i hissen 😉 Dessa små knapp-fantaster som verkar finnas inom alla barn i 1-2-årsåldern kommer förmodligen uppskatta denna boken.

Precis som att jag som småbarnsmamma älskar diskmaskinen som vi har på lantstället där knapparna sitter på ovanpå-kanten ;-).

Uppskattar också att Knotan bor i lägenhet med sin pappa. Det är verkligheten för många barn så fint att även låta det synas i barnlitteraturen utöver alla barn boendes i villor. På tal in igenkänning är hela boken full av det. När Knotan trycker på ringklockan på grannens dörr medans pappan säger ”Stopp! Det där är inte vår knapp!” så ler jag som mamma och minns otaliga sådana situationer. Likadant med knappar på vitvaror och lampor. Författaren har uppenbarligen skrivit boken efter att ha delat vardagen på något sätt med ett småbarn. Jag känner mig säker på att även det lilla barnet känner igen bokens situationer och tjusas – men det är självklart svårt att veta.

I boken ser vi inte till någon annan medförälder än just Knotans trötta pappa som roddar hela vardagen med Knotan.

Språket känns väldigt bearbetat. Tydligt, konkret och vardagsnära för de yngre barnen, samtidigt som det inte är förenklat med borttagna ord utan korrekta meningar. Ett upplägg som de logopeder jag talat med rekommenderar för god språkutveckling.

Utöver Knotan knappar finns även Knotan kastar som vi dock inte läst ännu, i januari utkommer även Knotan klättrar och arbetet pågår även med en fjärde Knotan-bok. Kul! Vi kommer absolut läsa fler Knotan-böcker!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.