Knöl & Bök – Kissolyckan och monstertoaletten av Tina Engström och Millis Sarri.

Knöl & Bök – Kissolyckan och monstertoaletten (Två böcker i en).

Författare: Tina Engström

Illustratör: Millis Sarri

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: ca 1-3,5 år

Betyg:

Kissolyckan: 3 av 5 ⭐️

Monstertoaletten: 4 av 5 ⭐️

Boken är två böcker i ett som handlar om potträning. En vältajmad release då jag misstänker att det är många som precis som vår familj tänker slänga blöjan direkt när semestern börjar. Sommaren är potträningstid för oss iallafall.

I första boken ”Kissolyckan” så handlar det om att avdramatisera kissolyckor och duscha efteråt. Många barn tycker det är extremt jobbigt när det råkar bli olyckor och skäms. Skam är aldrig en bra känsla i samband med potträning. Så boken förmedlar verkligen att det inte är hela världen att kissa på sig och verkligen inget att reta sina kompisar för. Även om föräldrarna kanske suckar lätt ibland.

Däremot känns det sådär i min mage när mamman i boken säger ”Vad bra att ni gråter, nu blir ögonen också rena.” när Knöl och Bök bråkat om badleksaker. I mina ögon känns det förminskande gentemot barnens känslor, som om bråket om badleksakerna bara var en skitsak. Om Knöl och Bök gråter så är det uppenbarligen inte en skitsak. Hellre tröstar jag och förmedlar verktyg att komma överens en gång för mycket, än den meningen som tyvärr känns stick i stäv med min syn på bemötande av barn.

Andra boken handlar om att våga bajsa på toaletten istället för i blöja. Stor igenkänning när Knöl vill bajsa i blöjan själv i hörnet bakom gardinen. Men morfar och Bök stöttar och peppar. När Bök tar fram en toalettring som känns alldeles lagom för Knöls rumpa känns det genast lättare. Här i denna boken upplever jag stor respekt för barnets känslor, att det kan vara läskigt att sitta på en toalett och vara orolig att ramla ner.

Dessa känslor hos Knöl har jag upplevt med många barn. Både egna men även på förskolan som pedagog. Så att boken visar att det går att lösa på ett sätt som känns bra för Knöl tycker jag är ett väldigt bra upplägg i en bok om potträning.

Vid några enstaka ställen i boken är meningarna förenklade och utelämnar enstaka ord för en korrekt mening. Logopeder jag har pratat med menar att det bästa för barns språkutveckling är att böcker är skrivna på lagom nivå men ändå med hela och korrekta meningar. Det har boken överlag också, men på de enstaka ställen när det inte är på det viset har jag valt att korrigera den faktiska texten och petar in de ord som fattas t.ex ”på”.

Till boken finns även att köpa en matchande ”Kiss- och Bajskalender”. Det jag gillar med den är att man inte behöver köra med stjärnor om det ej passar för ens barn. Istället kan man använda den som veckokartläggning över varje gång man bajsat eller kissat på pottan. Varje uppslag på kalendern är ett veckoschema och till finns tre uppsättningar klistermärken: kiss, bajs och stjärnor. Så om man vill kan man fokusera på att enbart använda sig av kiss- & bajsklistermärken på varje dag. Vill man så kan man även använda sig av stjärnorna. I vår familj har vi lite blandade känslor till guldstjärnor men där tycker vi alla olika och det är bra att man kan anpassa så det funkar för sin egen familj. Den är helt enkelt flexibel att använda som man vill vilket får tummen upp av oss.

Min V (snart 3 år) har uppskattat Millis Sarris fina illustrationer som precis som vanligt väcker barns intresse.

Böckerna har tidigare släppts i enskilda böcker och borde därför finnas på de flesta bibliotek redan. Blir man sugen på att inhandla så är ett tips att Bokus just nu har sänkta priser på både boken och kalendern.

Finns att köpa här:

Boken: Bokus, Adlibris

Kalendern: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.