Kapten Klos ring av Thomas Westerlund

Kapten Klos ring

Serie: Fantasifararen

Författare: Thomas Westerlund

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Emma vaknar upp på sin födelsedag och en skattkista står på hennes rum. Hon är dagens utvalda födelsedagsbarn för att få uppleva ett äventyr med fantasifararen Tee-Boy. När hon får välja vilket fantasiäventyr hon vill uppleva väljer hon ett sjörövaräventyr.

Snart är hon och Tee-Boy i fantasivärlden och måste klara uppdraget att hitta Kapten Klos ring innan tiden tar slut. Men det är inte utan motstånd från Kapten Klo och hans sjörövargäng och andra irriterande stinkande typer.

En favorit i berättelsen enligt A är de olika smarta och otroligt fantasifulla uppfinningarna Teeboy och Emma använder sig av för att undkomma diverse faror under deras äventyr. Samtliga är också skapade av Teeboys faster Wilma som är en fantastisk uppfinnare. Hon omnämns ofta i boken och det är roligt att denna karaktär får vara en kvinna.

Bland piraterna finns även en kvinnlig karaktär vid namn Slim som är en riktig otäcking, i övrigt verkar Piraterna vara väldigt mansdominerade. Både i form av aktiva karaktärer men också genom texten i form av ”Kapten klo och hans mannar” samt under striden ”man mot man”. Men huvudkaraktären Emma är också tjej och boken innehåller fler kvinnliga karaktärer än många andra piratböcker.

En annan rolig sak är att författaren har interaktiva inslag i boken. När berättelsen är spännande och de två ställs inför ett problem tar berättelsen paus och det istället kommer ett inslag där barnet får fundera hur den tror att de kommer lösa situationen innan berättelsen fortsatte. A valde dock bort dessa och det funkade bra för historian att bara hoppa över de styckena. Men om man uppskattar dem är det ett roligt inslag. Lite minus dock att det är Tee-Boy som står för den stora mängdens lösningar och Emma för några få. Vilket kanske inte är så konstigt då han som fantasifarare är något av en handledare under uppdraget. Men för mig blir det ändå lite känslan av ”aktiv kille räddar passiv tjej” lite för mycket. Speciellt då det är under dessa rutor som man diskuterar boken lite extra, så jag hade gärna sett mer jämnvikt mellan Emma och Tee-Boy i dessa tankerutor. Men samtidigt så är Emma aktiv och framåt på många andra ställen i berättelsen.

Boken är stundtals rätt grov och våldsam även om det slutar bra i slutändan. Men vet man med sig att ens barn är av känsligare slaget så kanske boken är bra att vänta något med. Min A (8 år) tyckte boken var riktigt rolig att lyssna på och legat som ett ljus när jag högläst 1.5 timme varje kväll. För honom blev de ruggiga sjörövarnas sätt istället ett ökat spänningsmoment som förhöjde berättelsen.

Författarens kärlek till fantasi genomsyrar berättelsen och när man mot slutet också får höra om de fruktansvärda ”Tråktänkarna” som vill stjäla och låsa undan fantasin ler jag som förälder under läsningen. Som förälder tolkar jag texten också som en varning mot att bli en tråktänkare som vuxen.

Detta känns som en perfekt bok att högläsa för barn som älskar piratlekar. Det känns som författaren själv lekt pirat många gånger då den känslan av att uppleva ett piratäventyr verkligen infinner sig under läsningen. Jag tror att de barnen skulle älska denna boken.

Går att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.