Kaj lär sig rida av Katarina Ekstedt & Thomas Olsson

Kaj lär sig rida

Författare: Katarina Ekstedt

Illustratör: Thomas Olsson

Utgiven av Tukan förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är senaste delen av Kaj lär sig-serien och vi får följa Kaj under hans första tid på ridskolan där han möter spännande nya händelser men även motgångar som hanteras. Boken har ett starkt fokus på lärande kring hästar och ridskola, tänker även att man kan använda boken som förberedande läsning inför första tillfället på ridskola som kan vara nytt och nervöst. Men även en bra bok för andra hästintresserade!

Bland eleverna i boken finns både tjejer och killar, och vi uppskattar en barnbok om hästsport som inte har en traditionell “tjejig” approach utan båda könen inkluderas.

Samtidigt så är alla ridskolebarn och övriga i boken vita. Hade gärna sett en något större mångfald där.

Illustrationerna är fina – speciellt hästarna är riktigt fint tecknade och fångar säkert den hästintresserad lite extra.

Jag hade önskat att text och bild hade samverkat i högre grad för att förstärka inlärningen av nya ord genom boken.

På flera ställen introduceras nya ord i texten vara betydelse hade behövts göras tydligare.

Det görs ABSOLUT redan på många ställen, men jag hade velat ha det mer.

T.ex så finns en text med “stigläder” på en sida där text i samband med illustrationerna inte gör det tydligt vad som faktiskt menas. Tidigare i boken finns tydliggörande ord bredvid illustrationerna – vi hade velat ha det längs hela boken (detta kan man som förälder förvisso skriva till själv i boken efteråt). Även med “Manege” som finns med på två ställen i texten – men inte på den sidan där en översiktlig tydlig bild av manegen avbildas.

För en bok som har väldigt stor fokus på lärande kring hästsport så hade jag önskat ännu mer genomtänkt samverkan mellan bild och text för ökat ordförråd.

Men vi uppskattade boken och blev absolut sugna på att läsa vidare andra delar ur kajserien. För hästintresserade barn är boken en given succé.

Tack Tukan förlag för rec-ex!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.