Jonna plockar bär av Eva Susso & Erica Jacobson

Jonna plockar bär

Författare: Eva Susso

Illustratör: Erica Jacobson

Utgiven av Lilla Piratförlaget

Läsålder: 0-3 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är ett av mina bokmässeköp. När jag kollade på böckerna i Lilla Piratförlagets monter fångade denna bok direkt mitt intresse.

För visst är vi många som har upplevt hur otroligt förtjusta många 1-2-åringar blir av att själva få plocka bär från t.ex hallonbusken i en trädgård eller blåbär i skogen. Bär som de mhumsar nöjt på och verkar uppskatta den självständighet de får i samband med detta.

Och boken fortsätter att överraska med fina uppslag som verkligen passar för målgruppen.

Vi får följa Jonnas väg ut till hallonbusken i trädgården, där hon på vägen möter massor av små djur.

Något vi uppskattar med boken är att illustrationerna också innehåller mycket mer som fångar barnets intresse och stimulerar till bokprat. T.ex humlor, blommor och vattenkannor. Just vattenkannor t.ex upplever jag ofta som magiska för denna åldersgrupp. Så bra att ha flera tydliga i illustrationerna. Det väckte direkt intresse här hemma.

Ett annat uppslag visar när Jonna petar i marken efter maskar. Alla som jobbat på förskola vet vilken fascination maskar i marken väcker hos många yngre barn. Riktigt roligt hur illustratören har gjort detta uppslag så vi går se marken i beskärning.

Mycket mysigt att barnet i boken själv plockar r i muggen och springer in med – småbarnsböcker som lyfter de yngre barnen som kompetenta uppskattar vi 🙂

Språket är grammatiskt korrekt med hela och bra avvägda meningar för målgruppen. I texten återfinner vi både verb och lägesord som görs lätta att förstå med stöd i sammanhanget och illustrationerna. Boken introducerar även djuren som visas på baksidan på ett väldigt tydligt och bra sätt som möjliggör för barnet att utöka sitt ordförråd lite extra. Kul också att boken lyfter barnets egna funderingar: ”Äter larven hallon?”. Redan där curlas vi som läsare att fortsätta fundera tillsammans eftersom

inte svaret serveras direkt.

Detta är helt enkelt en riktigt bra bok för den yngre publiken, där författaren och illustratören verkligen känner sin målgrupp. Enda varningen om boken kommer från en av våra följare, @emelieason som berättar:

”Den är trevlig att läsa första 50 gångerna, men när dottern ÄLSKAR den och vill läsa den miljoner gånger om dagen har den blivit något av ett hatobjekt för oss föräldrar här hemma”.

Tyckte det var så otroligt bra betyg – när barnen älskar en bok så mycket att föräldrarna blir tokiga av den!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Läs mer här: Lilla piratförlaget

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.