Jakten på julen – en julberättelse i 24 kapitel.

Jakten på julen – en julberättelse i 24 kapitel.

Författare: Anna Helgesson & Mikhael Mikalides

Illustratör: Jonas Andersson

Utgiven av PP bokförlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en adventsbok där man läser ett kort kapitel varje dag fram till julafton. I boken får vi följa ett kompisgäng som håller på med ett skolarbete om Julen. Men plötsligt stöter de på en tiggare som ber om deras hjälp då han gömmer en ensamkommande flyktingpojke. Tjejerna vill hjälpa den lilla pojken men är osäkra på hur. Med ett skimmer av mystik över historian ger sig kompisgänget ut för att hitta en lösning.

En av författarna arbetar som lärare på Vårbyskolan och det är kul att se hur man lyft in denna lokala förankring i boken. Boken har ett starkt tema av mångfald, vi får dels följa kompisgänget som består av fyra tjejer med olika kulturella bakgrunder men under bokens gång så träffar de oå diverse människor som hjälper kompisgänget på olika vis. Även här har författarna lyft in en stor mångfald t.ex en imam och en bibliotekarie med hörselnedsättning där tjejerna behöver sluta prata i mun på varandra för han ska höra. Kul att det också börjar komma barnlitteratur där tjejer med slöja representeras – en väldig bristvara.

Varje kapitel är fulla med stoff för intressanta diskussioner – det är aktuella och samhällsengagerade ämnen som kommer upp i många fall. En drömbok för en SO-lärare skulle jag tro.

Extra tummen upp att boken lyfter upp det fina med Vårby som är ett socioekonomiskt utsatt område. Toppenbra att belysa även de positiva sakerna som kontrast till det som ofta visas i media. Invävt i berättelsen finns också fakta om julen med en touch av mångfald. Detta lyfts fram på ett väldigt bra sätt.

I boken så får man känslan av att alla kan hjälpa till – även om man först är osäker på hur. Samt att ibland behöver man också andras hjälp och stöd för att kunna hjälpa – t.ex ta hjälp av vuxna som kanske behöver vinna tillbaka ungas tillit.

Toppenfina illustrationer och känslan som man får när man tar upp boken är svår att fånga på bild, så lånade förlagets bild. Men fint omslag med silvertext och glänsande snöflingor. Man blir sugen på att läsa direkt man plockar upp den.

Boken är en stämningsfull julberättelse men som också har substans. Tummen upp!

Boken känns som klippt och skuren att läsa högt för lärare i mellanstadiumet, men passar även bra i hemmiljö. Läsålder från ca 9 år och uppåt är en lagom riktlinje enligt oss, min A 8 år var lite för ung och på gränsen.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.