I raketfart med änglapappan av Cecilia Rojek & Katarina Vintrafors

I raketfart med änglapappan

Författare: Cecilia Rojek

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Vi läste nyligen andra boken om Änglapappan och blev så pass förtjusta att vi blev nyfikna på första delen varför jag nu i jul högläste för hela familjen under en längre bilfärd.

När boken börjar möter vi en skärrad syskonskara då deras pappa nyligen dött. Barnen hanterar sorgen på olika sätt. Storasyster är fruktansvärt arg. Plötsligt en natt så kommer Änglapappan tillfälligt tillbaka och tar med barnen på ett äventyr i raketen han lånat från någon Per. Under färden besöker de tre olika lärorika platser på vårt jordklot: Amazonas, Galapagos vulkanöar och Madagaskar. Vid varje plats upplever familjen gemensamt något spännande inbäddad i en kärleksfull stämning.

Författaren väver in mycket korrekt fakta kring de olika platserna och vill man finns även extra faktarutor som repeterar faktan som vävts in i berättelsen. Men framförallt är historian och platserna spännande läsning som barnen tycker är roligt att lyssna på. Både A (8,5 år) och I (5 år) lyssnade fokuserat hela boken.

I lyfter särskilt upp att hon gillade när familjen får problem med en godistjuv under resans gång samt rymdraketfärderna. A gillade också boken och tyckte om många detaljer såsom att godiset smakar ens egna favoritsmak. Boken är skriven med ett barnperspektiv och författaren för in flera små händelser som lockar barnens intresse.

En fin detalj är diskussionerna om känslor, saknad och sorg där allas känslor är okej att känna. Inget barns känslor förminskas eller lyssnas inte på. Detta i kombination med pappans mjuka och kärleksfulla bemötande mot sina barn gör att man som högläsare blir riktigt rörd. När jag läste bokens avslutande kapitel såg jag hur maken fick torka bort rörda tårar samtidigt.

Vintrafors gör som vanligt väldigt fina illustrationer som också känns samspelta med berättelsen och känns igen i andra boken. En nackdel är att illustrationerna är svartvita inne i boken. Omslaget och försättsblad är i färg och fantastiskt fina.

Vintrafors’s illustrationer förtjänar att vara i färg så vi håller tummarna för färgtryck i del tre.

Boken känns välskriven och var lätt att högläsa med ett bra flyt. Vi uppskattade ”I raketfart med änglapappan” och tycker att författaren lyckas skapa en berättelse som väcker intresse. Den innehåller sorgliga delar men också hoppfulla med glädje. Enligt oss är denna boken bäst hittills i serien. Denna serien är klart läsvärd och borde helt klart finnas på skolbibliotek osv.

Finns att köpa här: Bokus, Idus förlag, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.