Hösten knackar på av Jenny Lindqvist

Hösten knackar på av Jenny Lindqvist

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I ”Hösten knackar på” får vi träffa ett syskonpar som tillsammans får smaka på hösten.

Detta är en lite annorlunda höst-bok som faktiskt utspelar sig helt inomhus. För precis som titeln avslöjar så kommer hösten på besök hos barnen i form av massor av höstlöv. Bra tema då höstlöv ofta är en sådan sak som fångar barns intresse i förskolan och en populär resurs att arbeta med på olika sätt. Allt från att titta när, använda i skapande eller förvandla till helt nya saker som pengar & mat.

En sak jag uppskattade så mycket var att författaren när hon skriver ett uppslag kring virvlande löv så lägger hon även till ”Kan du virvla som ett löv?” Min A som också har ADHD med huvudsakligen hyperaktivitet störtade upp och började virvla direkt för att sedan sätta sig igen.

Jag älskart! Så många barn som faktiskt behöver få röra lite på sig under bokläsning i förskolan och så öppnar författaren upp till lite rörelse där. Fint.

Jag tror mycket på att det måste vara okej att vissa barn får snurra lite en meter bort från bokläsningen och få lyssna samtidigt. Minns när A gick i förskolan och berättade att han lyssnade bättre på samlingen om han fick röra lite på sig. En viktig sak där vi som pedagoger (och föräldrar) behöver arbeta på vilka normer och förväntningar vi har på barn, för att inte fastna i destruktiva tjatbråk som dödar läsglädjen. Blir därför varm i hjärtat av att Lindqvist skrivit in rörelse i boken. ❤️

En annan väldigt rolig sak med boken är att mot slutet när barnen vill få ut alla löv från huset så kommer de på att de kan använda sig av tvärdrag. I en illustration i ett ovanifrån-perspektiv kan vi se husets planlösning och hur barnen skapar ett tvärdrag. Läsaren efterfrågas också om den kan hitta vägen genom huset vilket våra barn uppskattade.

I slutet får vi även tips på hur vi kan utforska hösten vidare. T.ex har Lindqvist gjort ett jättefint uppslag med avmålade höstlöv man kan leta efter ute. Toppenbra tycker jag då många lövkartor är på gröna sommarlöv – när löven kanske sitter otillgängligt högt i träden. Så jättebra med en höstlövkarta med rätt utseende för när vi har löv i överflöd på gården 🙂 Smart illustration!!!

Jag hade gärna sett att vid nytryck att man bytt ut ordet höstgubbar mot höstfigurer i slutet vid höstpysslet. Rätt ofta i förskolans värld så vill man komma bort från att alla är gubbar. Legogubbar, höstgubbar, lergubbar. Då kan figurer vara ett mer inkluderande ordval. En parantes dock för vi uppskattar denna boken!

I samma serie finns även ”Våren kommer krypande” som i vårt tycke är riktigt bra. Vad jag förstår finns planer även på att släppa en sommar & vinterdel för att göra serien komplett.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.