Hilda och årets kalas av Christina Lindström & Annika Lundholm Moberg

Hilda och årets kalas

Författare: Christina Lindström

Illustratör: Annika Lundholm Moberg

Utgiven av B Wahlströms

Läsålder: 6-9 år

Boken handlar om Hilda som är väldigt bra kompis med Henning och Bella som är både grannar och klasskamrater. Tre väldigt olika personer med en väldigt fin vänskap med acceptans för varandras

sätt att vara.

En dag visar det sig att Wilma i klassen ska ha kalas – årets kalas på bowlinghallen! Och Hilda är inte bjuden, trots att hela övriga klassen är det.

Hilda blir ledsen och osäker pga av detta och det påverkar hela Hildas vardag och kompisrelationer. Hon blir osäker på om hennes vänner vill vara med henne, tolkar saker fel och tokigheter händer. Samtidigt som Hilda försöker förstå. Hur ska hon göra för att bli bjuden? Hur ska hon göra för att passa in?

Christina Lindström är en otroligt kompetent författare som verkligen vet hur man skriver böcker. Jag blir nästan nervös av att skriva denna recensionen om hennes bok ;-). Skämt å sido så är denna boken en fröjd att läsa högt. Den är enkel att få till ett bra flöde i. Hilda har små sidotankar som förhöjer och ger historian mer djup. Framförallt gillar vi hur Lindström väver i små humoristiska men ändå träffsäkra detaljer i texten som kommer perfekt. Jag är inte författare så jag kan inte förklara hur – men det är som att de små meningarna kommer på precis rätt ställe i stycket hela tiden.

Jag läste denna boken högt för A (8 år) och I (5 i nov) i bilen påväg från landet. Vid något tillfälle behövde jag fixa med barnen och sen satt jag med boken och avvaktade att dom skulle bli klara innan jag fortsatte läsa.

Då sa maken (37 i okt) in: ”Ska du fortsätta läsa? Jag lyssnar ju.” Så kanske ska man ändra från 6-9 år till 6-40 år? Rolig att lyssna på var den iallafall för alla.

Boken synliggör också ensamstående föräldraskap med oro kring pengar. En oro som även både Hilda och hennes bror får dela med sin mamma.

Men jag måste säga att jag ändå blev lite besviken på boken, för hur bra och välskriven den än är så följer den samma upplägg som alla övriga barnböcker på detta kalas-tema (som vi läst hittills). Nämnligen att barnet ändå är bjudet precis som alla andra – att det bara är ett missförstånd och allt slutar så fint att alla får komma på kalaset.

Jag hade önskat en barnbok där barnet inte är bjudet på riktigt. För det är så verkligheten för många barn är, och jag önskade att det fanns mer igenkänning för dom barnen i barnlitteratur. Någon gång hoppas jag att en sådan bok skrivs, som avdramatiserar och visar att livet går vidare. Att kalas faktiskt inte är världens mittpunkt. Men denna bok har ett annat upplägg, och även om jag blev besviken är boken skriven på det sätt författaren tänkt. Och visst kan också barn börja reflektera hur det känns att bli exkluderad och utesluten genom boken. Och den ger många upplägg för att diskutera och fundera tillsammans. Förmodligen en riktigt bra bok att läsa högt för klassen i lågstadiumet. Med efterföljande diskussioner.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.