Hemligheten – Hotet mot Midgård av Cecilia Larsson Kostenius, Carola Siekas Kostenius, Stina Rudebjer

Hemligheten – Hotet mot Midgård

Författare: Cecilia Larsson Kostenius + Carola Siekas Kostenius

Illustratör: Stina Rudebjer

Utgiven av Ymperia

Läsålder: Lättläst för 9-12 år (men fungerar för lågstadiet med enligt oss).

I boken får vi möta barnen Siri och Alve som bor i norra delarna av Svea rike under vikingatiden. I boken får vi följa deras vardag i en mindre vikingaby, boken introducerar genom sagan till asatro, runor och barns levnadsmönster under vikingatiden.

Vi har läst mycket kring vikingatiden sista halvåret och denna boken var ett bra inslag i läsningen. Många barnböcker om vikingatiden är otroligt spännnade med havsresor och plundertåg – alltså lite för spännande för att faktiskt skildra vanliga barns vardag. Det gör denna boken, det innebär också att boken blir lite mindre vild såklart. Men boken är lagom lång och innehåller andra intressanta inslag som gör att barnens intresse hålls uppe utan att den blir tråkig. Men roligt med en barnbok om vikingatiden som nyanserar och ger bilden av barns liv hemma på gården.

Boken har en härlig kombination av historiskt korrekt återgivning av hur vikingarna kunde leva i en sådan här mindre by, men i kombination med detta så skriva även övernaturliga aspekter in från folktron. Detta är uppenbarligen fantasi men vi uppskattade dessa inslag då det kändes som en genuint försök att skildra vikingarnas vardagstro och farhågor i vardagen.

Boken introducerar mycket olika fakta av olika slag för barnen, så en känsla är att det kan vara bra att blivit introducerad för vikingatiden innan och ha ett hum om det.

Boken fungerade bra att högläsa, men förmodligen är den något bättre för barnen att läsa själv. I boken får barnen lära sig runskrift och som läsare får man genomgå samma ”kurs” som barnen. Detta moment var svårt att få till under högläsningen men vi hoppade över lite där. Dock väcktes intresset och jag fick skriva ut en runnyckel som A satt och översatte. Perfekt sätt att öva stavning genom att intresse för t.ex runor väcks. För att kunna skriva saker med runor måste man ju också fundera på hur det stavas och vilka språkljud som faktiskt hörs osv.

Vi gillade denna boken och tycker den är ett viktigt inslag i barnlitteraturen om vikingatiden!

Finns att köpa här: Adlibris och Ymperia. Länkar kommer senare.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.