Hemliga trean av Sanna Juhlin & Johanna Kristiansson

Hemliga trean-serien

Författare: Sanna Juhlin

Illustratör: Johanna Kristiansson

Utgiven av Ordalaget bokförlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Under julhelgens bilfärder har jag högläst de fyra första böckerna om Hemliga trean som är en humoristisk barndeckare där tvillingarna Fanny och Felix bildar en hemlig detektivbyrå tillsammans med sin farbror Charlie.

Charlie är utöver detektiveri också väldigt intresserad av teater och en hejare på att sy olika utklädningsdräkter. Detta intresse lyfts in i deras detektivbyrå och blir ett bra verktyg för att kunna lösa mysterium.

Det finns väldigt många barndeckare på marknaden för denna ålder men ”Hemliga trean” tycker jag är en av de bättre serierna. Dels är de väldigt roliga men sättet som teater och utklädnad vävs in gör att böckerna särskiljer sig och skapar en klart läsvärd serie. Böckerna är också välskrivna och behagliga att högläsa med ett bra flyt. Vissa tillfällen högläste jag non stop i två timmar utan att det blev jobbigt.

Tumme upp för att illustrationerna inne i boken är i färg.

A (8 år) tyckte att böckerna var riktigt roliga, speciellt när barnen ibland är utklädda till karaktärer de verkligen inte gillar. T.ex så får Felix klä ut sig till clown i andra boken som tydligen var väldigt roligt enligt A.

I (5 år) tyckte också de var bra och lyssnade fokuserat. När jag frågar följdfrågor om varför de är bra så ler hon lurigt och svarar ”hemligt”. Inspirerad av hemlighetsmakeriet i böckerna? Sedan skapade hon en trea i glitterpiprensare som var till Hemliga trean, så jag tolkar det som hon gillade böckerna väldigt mycket också.

Ibland under läsningen fick jag pausa för att A och I behövde få klura och diskutera tillsammans vem som kunde vara t.ex hundtjuven i andra boken. Väldigt roligt att lyssna på barnens diskussioner.

Maken uppskattade att böckerna var roliga men också att de innehåller mycket med mänskliga relationer. T.ex så skildras ett fint syskonskap och deras farbror är otroligt närvarande och uppskattar verkligen sina brorsbarn. Även den ensamstående pappan är engagerad.

I boken har författaren och illustratören lyft in en mångfald av olika människor i de olika böckerna, både till utseende men också livsvillkor. T.ex i första boken så är ensamhet hos äldre och även hemlöshet något som behandlas.

Författaren lyfter fram normbrytande karaktärer. Men det finns ändå småsaker jag irriterar mig på i texten, inget större förutom i fjärde boken ”Lägermysteriet” där en karaktär följer efter en kvinna som tidigare avfärdat honom. I boken klär mannen ut sig för att dölja sin identitet och tar jobb på samma läger för att komma närmare kvinnan. Sen senare i boken så friar han åter igen och kvinnan återigen tackar nej och avfärdar honom. Trots att kvinnan faktiskt avfärdat mannen två gånger så uppmuntrar ändå ena syskonet mannen med att hon hoppas att kvinnan ska ändra sig. Mannen svarar då att han får ha tålamod.

Detta beskrivs i boken som romantiskt med ett gulligt skimmer – men rent krasst tycker jag mannen är creepy. Detta är en liten del av fjärde boken som är bra i övrigt, men jag blir provocerad. Istället för tålamod så kanske mannen behöver acceptera kvinnans ointresse och lämna henne i fred?

För mig som pojkförälder känns det väldigt viktigt att tidigt grundlägga att nej är nej och något som ska accepteras direkt.

I övrigt tycker jag serien är riktigt bra, blir man provocerad av detta sista som jag så är ändå de olika delarna fristående och det är lätt att hoppa över fjärde delen eller hoppa över att läsa de styckena i boken vid högläsning. Som helhet tycker vi att ”Hemliga trean”-böckerna är riktigt bra och roliga att läsa. Så vi rekommenderar dem.

Finns att köpa på Bokus & Adlibris. Länkar kommer senare.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.