Här är Mimmi + Hemma hos Mimmi av Fredrik Hammarstedt & Jim Gustafsson

Här är Mimmi + Hemma hos Mimmi

Författare: Fredrik Hammarstedt & Jim Gustafsson

Illustratör: Jim Gustafsson

Formgivning: Andreas Norrefjord

Utgivna av Mima förlag

Läsålder: 0-3 år

Här är Mimmi + Hemma hos Mimmi är två språkstimulerande böcker för de yngsta som är framtagna av två logopeder. De är del av ett nytt koncept ”Mimmis värld” där det även finns filmer, låtar osv. Böckerna är roliga och min V har velat läsa om dem otaliga gångar.

Mimmi-böckerna passar extra för vuxna som är lite ovana vid att högläsa för de yngsta barnen, eller vill utveckla sin högläsning. Böckerna curlar verkligen den vuxna och gör det lätt att få till en högläsning där barnet är aktiv och deltar. T.ex finns instruktioner till den vuxna under bokens gång (peka på, pausa, vänta in barnets svar osv). Som vuxen går det helt enkelt inte att göra fel om man bara följer instruktionerna.

I slutet av boken finns även ett uppslag med fakta om språkstimulerande strategierz Lättläst och nyttigt uppslag som förhoppningsvis stöttar föräldrar att inspireras till detta sätt att högläsa för sina barn även när de läser andra böcker. Tänker därför att böckerna kan passa riktigt bra i present på t.ex dop.

Jag har läst lite kritik mot ”Mimmis värld” att upplägget påminner för mycket om babblarna. Men är det så konstigt tänker jag? Dessa böcker är skapade av logopeder och förmodligen grundande i forskning. Babblarna har också sin grund inom forskning och Karlstadsmodellen för att stötta barns språkutveckling.

Upplägget med t.ex namn som stöttar utvecklingen av tal, färgglatt med kontraster och komplettering av sång och dans ser inte jag som att man kopierat Babblarna. Jag ser det som att både företaget har utvecklat sina koncept utifrån vad forskning säger om små barns utveckling. Bra!

Ett roligt inslag i böckerna är att Mimmis mamma är klädd i polisuniform. Normbrytande men också en detalj som intresserar barn. I framtida böcker så skulle vi gärna se en större mångfald. Men samtidigt är det svårt om

Oj! Nu måste jag pausa recensionskrivande då V kom och såg Mimmi-böckerna och ville läsa. Bra betyg!

Nu när vi har läst böckerna ett antal gånger så har V börjat lära sig böckerna och vill hoppa över detaljer. Vilket gör att jag som förälder får anpassa meningarna lite. T.ex ”Ja, där är Mimmis pappa som dricker kaffe!”. Men hon uppskattar böckerna väldigt mycket och vill läsa de direkt hon ser dem.

Tänker att böckerna skulle passa särskilt perfekt till väntrummen på BVC. Jobbar en på BVC så tycker jag verkligen man borde köpa in böckerna till verksamheten.

Finns att köpa här:

Här är Mimmi: Bokus, Adlibris

Hemma hos Mimmi: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.