Gräsandsäventyret av Mari Bister & Kristian Hägglund

Djurdeckarna – Gräsandsäventyret

Författare: Mari Bister

Illustratör: Kristian Hägglund

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år (men passar enligt oss som högläsning från ca 4,5-5 år beroende på barnet)

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är tredje boken om Djurdeckarna. Serien är enligt oss en hybrid mellan böcker skrivna för djurälskare samt deckare för barn. Pojkarna som är huvudrollerna i boken besöker skogen och sjön, väl där hittar de en and som fastnar i kvarlämnad fiskelina. Snabbt hämtar de veterinären som tar hand om anden, genom boken får vi också insyn i hur det kan gå dit när vilda djur blir omhändertagna och utsläppta igen av veterinär.

Snart hittar barnen även skräp slängt i naturen och undersökningen är i full gång. Vem är ansvarig för nedskräpningen och vad som hände anden? Vilka är de misstänkta? Hur kan pojkarna få med sig stadens övriga befolkning i att motverka nedskräpningen av naturen?

Boken passar utmärkt för barn i lågstadiet att läsa själv, men känns som den också passar fint till att högläsa för de äldsta barnen i förskolan och i förskoleklass. Jag högläste boken för I (5 år). Hon hängde med och var fokuserad på berättelsen. När hennes bror kom och ville leka med henne så avfärdade hon honom direkt ”Nej, jag vill lyssna på den här spännande boken.”. Boken känns välskriven och är behaglig att högläsa.

Som vuxen kunde jag tycka att upplösningen av deckargåtan blev lite slumpmässig och inte så framklurad. Detta klurande finns dock gott om under själva undersökningen.

Boken tar upp naturvård och omsorg av djur på ett väldigt fint sätt som väcker engagemang och tankar hos barnen. Fint av författaren att låta de engagerade barnen i boken vara pojkar. Däremot är alla karaktärer i boken vita, t.om när befolkningen samlas för att städa i staden. Så även om det är bra att pojkar får vara djurälskare vore det fint om boken hade en större mångfald representerad. Boken är full av illustrationer så man har verkligen en möjlighet att låta en mångfald representeras utan att det kommenteras – en möjlighet som skaparna ej har tagit enligt oss.

Utöver det är illustrationerna fina och passar till historian. Rikligt med illustrationer som håller intresset uppe även för de barn som är lite i mittlandet mellan bilderbok och kapitelböcker. Bra!

Vi uppskattade boken och tycker den är klart läsvärd. Passar extra bra till barngrupper där man just nu arbetar kring naturvård, nedskräpning osv.

Finns att köpa här: Idus förlag, Adlibris, Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.