Går det att röra vid en regnbåge? + Går det att kittla en tigers mage?

Går det att röra vid en regnbåge? + Går det att kittla en tigers mage?

Författare: Sue Nicholson

Illustratör: Lalalimola

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Dessa två nysläppta faktaböcker är lämpliga för lågstadiebarn att läsa själva.

Varje uppslag innehåller en knasig fråga som sedan besvaras med hjälp av starka illustrationer och kortare faktatexter.

Ett roligt inslag är att på de flesta uppslag finns skämt, gåtor och små uppgifter tillhörandet ämnet som förhöjer läsupplevelsen och gör boken roligare att läsa. Passar att läsa för vetgiriga barn som vill börja läsa faktaböcker själv.

Jag kan erkänna att jag var rätt skeptisk till dessa böcker först. Böcker som har en struktur med färdigformulerade frågor som avlöses med färdiga svar är oftast inget som lockar mig. Det är frågorna

som kommer upp hos barnen själva som är det intressanta, och att utforska och söka efter svar är halva nöjet.

Men när jag läste böckerna högt för I och A så omvärderade jag ändå böckerna till viss del. Dels så är dom en rolig introduktion till att läsa faktaböcker själva. Med färgglada illustrationer och helknasiga frågor blir ändå böckerna rätt roliga att fortsätta läsa. Växer berg? Bajsar ormar?

Men stundvis tycker jag man ändå trillar ner i det där som gör att barn lätt tappar intresset. Men allt beror på syftet med böckerna och vem som läser.

Kanske kan de vara bra böcker att ha i skolbiblioteket när man vill ha en faktabok med många olika teman som uppslag. Kanske inför att hitta något att arbeta kring?

Men det är inga böcker jag skulle köpa som present, om man inte är säker på att barnet verkligen gillar denna typ. Men fortfarande tycker jag att dessa böcker gör det bättre än andra liknande böcker och att de absolut kan vara en bra introduktion till att läsa faktaböcker själv.

Finns att köpa här:

Bokus:

Går det att röra vid en regnbåge?

Går det att kittla en tigers mage?

Adlibris:

Går det att röra vid en regnbåge?

Går det att kittla en tigers mage?

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.