Funkisfamiljen av Anna Pella & Anna Forsmark

Operation slutstirrat + Operation rädda sommarlovet

Serie: Funkisfamiljen

Författare: Anna Pella

Illustratör: Anna Forsmark

Utgiven av Libris förlag

Ålderskategori: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Vi har läst de två första böckerna om Funkisfamiljen, böckerna skildrar genuint hur det kan vara att vara en funkisfamilj.

Under berättelsens gång läser vi utifrån brodern Vides perspektiv. Vides storasyster Mio är funkis och kan varken tala eller gå, men hon älskar sockervadd och sprider massor av glädje. I bägge böckerna får vi följa hur Vide försöker hantera de utmaningar och besvikelser som kan uppkomma. Även fina stunder och styrkor lyfts.

I början av första boken står Vide på skolgården och ser hur ett barn skrattar åt Mio som befinner sig på särskolans skolgård bredvid. Barnet frågar om Mio är en människa. Vide blir otroligt arg och sårad, men vågar inte säga något. Tillsammans med en ny kompis så startar Vide upp Operation slutstirrat. Vad kan de göra så att folk slutar stirra och säga dumma saker om hans älskade syster?

I andra boken blir Mio sjuk, och då hon varken kan hosta eller snyta sig ordentligt blir följderna stora. Bägge föräldrar har fullt upp med Mio medan Vide och hans lillasyster får klara sig själva. Vide tycker också att det är otroligt jobbigt att alla roliga sommarplaner verkar gå i stöpet om Mio måste åka in på sjukhus istället. Dags att dra igång Operation rädda sommarlovet!

Jag har högläst böckerna för I (5,5 år) som uppskattade högläsningen så mycket att hon ville fortsätta med andra boken direkt. Så vi läste bägge böckerna i en stöt efter varandra. Hon gillade extra mycket att författaren väver in spännande aktiviteter i berättelsen såsom tivolibesök och helikopterflygning. Texten är välskriven och det är lätt att få till ett fint läsflyt under högläsningen. Berättelsen levandegörs med Forsmarks illustrationer i svartvitt.

Jag tycker att böckerna är suveräna i sitt sätt att närma sig vardagen i Funkisfamiljen och författaren lyckas verkligen få med många perspektiv. Hon lyckas synliggöra Mio som person och det Mio faktiskt kan. Hon lyckas synliggöra hur vardagen är för Vide som syskon till Mio. Både fördelar och det som är kämpigt. Hur vardagen kanske ser lite annorlunda ut vid t.ex paketöppning vid födelsedagen.

Boken kan ge stöd och igenkänning för liknande funkisfamiljer, men den förmedlar också information och perspektiv till oss som saknar det i vår vardag.

Jag som mamma till ett barn med ADHD vet själv hur okunskap och fördomar hos människor kan resultera i tråkiga och sårande kommentarer. Trots att den som säger det egentligen menar väl. Eller att få känna folks stirrande blickar vid situationer när man som familj kanske har det som svårast. Lite liknande kommer fram i boken och då är det jättebra att den lyfter fram alternativ och perspektiv som kan motverka dessa tendenser och fördomar i verkliga livet.

Jag uppskattar hur författaren har skrivit dialogerna i boken, t.ex när föräldrar svarar på frågor för Mios räkning så pratar de ej över hennes huvud utan mer som ”Oja, visst gillar du att leka Mio?”. Fint och något vi alla borde ta till oss, ingen gillar att bli pratat om över huvudet.

Författaren har själv en liknande funkisfamilj och hennes personliga erfarenheter är förmodligen också en anledning till att hon lyckas skriva en så genuin och respektfull skildring.

Fina böcker som borde finnas i alla skolbibliotek och läsas för alla. Det är en rolig berättelse som håller kvar barnets intresse samtidigt som böckerna har viktiga budskap. Läs! Var med och forma barnen (och dig själv) till att bli en mer respektfull medmänniska istället för att vara en del av problemet.

Rekommenderas!

Finns att köpa här:

Operation slutstirrat: Bokus, Adlibris

Operation rädda sommarlovet: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.