Fridolf den lilla bilen av Sanna Juhlin

Fridolf den lilla bilen av Sanna Juhlin

Illustratör: Jenny Lindqvist

Utgiven av Warga förlag

Ålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Boken handlar om den lilla bilen Fridolf som bor tillsammans med Gubben ute på landet i lugn och ro. Men en dag blir gubben sjuk och försvinner och där där berättelsen fart och vi får följa Fridolf och hans känslor av att vara övergiven, känna längtan och få nytt hopp. Boken innehåller mycket text men texten är välskriven och historian fångar in barnen. Så i slutändan tycker jag att känslan är att det är rätt lagom mängd text.

Jag blev väldigt glad över att se hur en bilderbok med ett klart biltema och delvis i verkstadsmiljö samtidigt faktiskt skildrade en mjuk och varm historia med många relationella perspektiv. Boken öppnar upp för fortsatta diskussioner på flera sätt, och det är lätt att relatera till Fridolf och hans känslor för många barn.

Fordon är ett ämne som lockar många barn i tidig ålder – men ändå tenderar barnkulturen kring bilar resultera i “coola” och “snabba” berättelser med en stor majoritet av pojkkaraktärer i. Minns när vår I var inte i en period när hon levde och andades fordon – det var så extremt tydligt hur alla karaktärer i barnprogram och böcker kring bilar oftast var pojkar och inte sällan genom en machoroll. Pappan här hemma var så irriterad att han började byta kön på karaktärer i bilböckerna (klart Blixten McQUEEN är en tjej?).

Då är det uppfriskande med denna bok som är inom Biltemat – som skildrar bilen Fridolf som gillar lugnet – han är så långt från macho man kan bli. Och Emma som renoverar upp honom gör det helt själv, fint att se en tjej representerad som kompetent bilmekaniker i en bok för barn.

Även i andra illustrationer så visar skaparna en vilja att inkludera – av barnen som leker med Fridolf finns en viss mångfald och vi får även träffa en polis som är kvinna.

Boken introducerar även de olika årstiderna för barnen – framförallt via illustrationerna och vi får tydligt följa hur de skiftar och kommer igen cirkulärt. Boken börjar vid vinter och slutar vid vintern. Smart sätt att väva in naturvetenskapligt fenomen och samband i naturen. Tycker denna boken är riktigt fin och passar bra som en present till alla bilintresserade barn – även förskolor borde köpa in den då jag aldrig jobbat på en förskola utan barn med bilintresse. Då är det lätt att man shoppar bilböcker på loppis som bara visar upp pojkaraktärer.

Illustratören Jenny Lindqvist gör som vanligt fina detaljrika bilder i oftast milda färger. Boken är även lätt att högläsa med ett bra flyt. Tummen upp – rekommenderar!

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.