Frallan-böckerna av Sara Ohlsson & Lisen Adbåge

Frallan är bäst! + Frallan räddar världen

Författare: Sara Ohlsson

Illustratör: Lisen Adbåge

Utgiven av Lilla Piratförlaget

Läsålder: 6-9 år

I ”Frallan är bäst!” får vi följa en humorfylld dag när Frallan och hennes mamma har sina traditionella tävlingar.

I egna påhittade tävlingsgrenar så tävlar de och är båda riktiga vinnarskallar. Närvaron och engagemanget är total. Men att mormor är domare kanske inte blir helt rättvist alla gånger. Sättet som både Frallan och mamman ger sig hän åt leken är roligt att läsa för både barn och vuxna.

I ”Frallan räddar världen” får vi följa hennes klimattankar och vad egentligen sommarlovets frihet innebär för Frallan. Roligt att boken tar upp fågelskådning, speciellt för A vars farfar älskar fågelskådning. Fint att också synliggöra en aktivitet som funkar toppenbra ihop med att värna klimatet.

Genomgående så tar boken Frallans egna tankar på allvar och det är roligt att följa hennes tankar. Berättaren i boken är alltså Frallan själv så vi får direkt insyn in hennes tankevärld.

I böckerna får vi i huvudsak möta Frallan, hennes mamma och mormor samt i ”Frallan räddar världen” även mormors distanspojkvän från Tyskland. Något jag som vuxen uppskattar är böckernas kvinnoporträtt. De känns härliga och fulla med levnadsglädje, de är inte stereotypa men inte heller en rak motsats till könsroller utan karaktärerna får verkligen vara sina egna. Karaktärerna är humoristiska och lite tokiga men samtidigt ändå genuina.

Att man har prioriterat att trycka illustrationerna i färg är något vi tycker är riktigt bra och de kommer mer till sin rätt. Vi känner tydligt igen Lisen Adbåges stil som hemma i vår familj väcker blandade känslor, men oavsett tycke och smak så lyckas hon verkligen fånga Frallans essens i illustrationerna enligt mig.

Jag högläste dessa böcker i bilen för hela familjen, både I (5 år) och A (8 år) lyssnade till hela böckerna. I gillade dem medans A mer godtog dem. Men samtidigt så har han en annan smak när det kommer till favoritböcker och genre. Böckerna var genomgående lätta att läsa högt och jag fick enkelt till ett bra läsflyt.

I år kommer även tredje delen ”Frallan och kärleken” som vi ser fram emot att läsa.

Finns att köpa här:

Frallan är bäst!: Bokus , Adlibris

Frallan räddar världen: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.