Flisan vill göra allt av Linda Palm & Jonas Olsson

Flisan vill göra allt.

Författare: Linda Palm

Illustratör: Jonas Olsson

Utgiven av Libris förlag.

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Linda Palm är en favoritförfattare hos oss och har tidigare skrivit t.ex dom rätt välkända kompisböckerna om igelkott och kanin och Svea-böckerna.

I våras kom första Flisan-boken som snabbt blev en favorit här – speciellt på min praktik-förskola läste jag boken väldigt många gånger för barn som själva valde Flisan-boken gång på gång.

Precis som i första boken fångas vi i en berättelse som också har en djupare innebörd och verkligen öppnar för samtal.

I denna boken vill Flisan hinna göra allt trots att det blir för mycket. Boken introducerar till samtal om aktivitetsstress, och det viktiga i att ibland ”bara vara”.

Ett viktigt ämne att prata om med barn i vårt samhälle som är för effektivt, med massor av aktiviteter och där utmattningssyndrom skjuter i höjden.

Jag gillar speciellt mycket att Palm låter Flisan få uttrycka sin trötthet över alla aktiviteter. För barn blir utkörda som vuxna – men dom kanske i större grad visar det genom utbrott och skrik. Då är det toppenbra med en sådan här bok när Flisan faktiskt får ett utbrott – men sedan får möjlighet att använda språket som verktyg för att uttrycka sig kring det. För att förtydliga ett svårt ämne ännu mer för barnen så väljer Flisans mamma att ”ritprata” med Flisan som är en pedagogisk metod som ofta används inom förskolan. Att man helt enkelt ritar det som har hänt serieformat tillsammans med barnet där man försöker ”bena ut” vad som har hänt och hur man kännt sig.

Toppenbra att detta får ta plats i boken! Tips att googla och inspireras både som pedagog och förälder!

Stor tumme upp att Flisan också ställer krav på att ”bara vara”-dagen i slutet ska vara mobilfri. En sak som jag tror många barn skulle uppskatta ibland men kanske inte tänkt på att de kan önska – nu vet dom 😉 Bra att Flisan planterar sådana tankefrön hos barnen!

Även om Flisan och hennes familj är normativ så finns en mångfald av människor representerade i illustrationerna av Olsson.

Boken framkallar också fniss och skratt – t.ex älskar jag hur Palm och Olsson har fått in att pappan får göra övningen ”kissande hunden” under familjegympan. En bekant övning som alltid skapar en fnissande barngrupp när man gör det i förskolan – så smart att skriva in detta i boken! Barnperspektiv så det skriker om det!

Överlag så uppskattar barn jag läser Flisan-böckernas illustrationerna riktigt mycket. De är färgglada, sprudlande och fyllda med detaljer som är bekanta för barnen.

Just illustrationerna märkte jag i första boken öppnade en extra möjlighet att arbeta med flerspråkighet med barnen. T.ex med ett barn som uppskattade första flisan-boken mycket så ändrades vår läsupplevelse efter ett tag. Då hen kunde efterfråga svenska ordet för t.ex sparkcykel som fanns illustrerad tydligt i bakgrunden i boken. I sin tur kunde barnet lära mig vad sparkcykel hette på dennes modersmål. En diskussion som kändes meningsfull för barnet då vid fortsatte prata om barnets sparkcykel hemma efter det.

Precis som första boken är även denna boken skriven och illustrerad utifrån barnets upplevelsevärld. Palm har ett barnperspektiv hon aldrig sviker i sina böcker, som dessutom kompletteras med genomtänkta pedagogiska tankar bakom boken. Palm är otroligt duktig på att skriva för sin målgrupp och hennes välarbetade böcker känns alltid bra att läsa högt för barn.

Boken avslutas också med några frågor man kan fråga barnen. Suveränt när författaren ”curlar” fram samtal efteråt med bra relevanta frågor som är ställda på ett sätt som är tydligt för barnen.

Vi uppskattar Flisan-böckerna väldigt mycket – perfekta böcker att köpa in till förskolans egna bibliotek. För dom behandlar ämnen som är viktiga även utifrån ett barns perspektiv. Flisan-böckerna öppnar verkligen för samtal på så många olika sätt. Både mer uppenbara men också sådana där oväntade spontana samtalsämnen som barnen själva får fatt i av boken. Perfekt för oss att uppmuntra och fånga upp dom samtalen!

Tummen upp för Flisan! Vi hoppas på en bokserie med många delar!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.