Flickan från andra sidan av Anna Helgesson

Flickan från andra sidan av Anna Helgesson

Utgiven av Ordalaget bokförlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Boken tar sin början med att tolvåriga Maja och hennes pappa ska spendera sommarlovet vid ett hyrt torp på landet. Maja ser fram emot det men allt vänder när pappas flickvän Elin ansluter sig efter några dagar. Maja – som tre år tidigare förlorat sin mamma i cancer – ogillar starkt denna nya inkräktare.

Men snart lär hon känna Johanna – en jämnårig tjej som för första gången visar Maja värdet av sann vänskap. Men det är något som inte stämmer med Johanna? Vad?

Jag högläste boken för A (8,5 år) som kanske kändes något liten stundvis för boken. Via boken får vi följa Majas tankar kring pappas nya flickvän och hennes bearbetning kring detta. Men även Majas tankar kring vänner och hennes förändringsprocess. Mysteriet kring Johanna är förvisso en väsentlig del i boken, men bokens styrka är ändå enligt oss den fina berättelsens om Majas känslomässiga utveckling och känslor kring sig själv och andra. Detta fångar författaren väldigt fint.

Något som jag hajade till på är att berättelsens ram till en början påminner mycket om nyutgivna boken ”Skuggorna på Frostbacken” av Eva Salqvist. Har man läst ena boken så kanske man inte ska läsa den andra för nära inpå. Även om böckernas upplösning är rätt olika.

A uppskattade boken och vi hade gemensamt kluriga samtal under bokens gång. Vem är H som skriver under breven till Johanna? Vart är Johannas familj?

Läsvärd bok men det känns som det är bra om barnet har en del läsvana och tålamod. I början kan det förmodligen vara lätt att falla ifrån boken om man tycker läsning känns kämpigt och tråkigt.

Men ju längre vi läste desto mer uppskattade vi boken. Passande bok till ett skolbibliotek och kan absolut tipsas lite extra om till elever med ensamstående föräldrar som eventuellt träffar eller träffat någon ny.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.