Flanosagor som pedagogisk resurs

⭐️Flanosagor som pedagogisk resurs⭐️

Jag skulle vilja slå ett slag för berättande i förskolor med flanosagor t.ex av typen från Flano design som ni ser på bilderna.

Flano är förkortning för Flanellograf som är en typ av tålig kartong med en baksida med tyg som gör att bilderna fastnar på en flanotavla. Bilderna går att ta ner och upp hur många gånger som helst.

Når jag utbildade mig till barnskötare för snart tio år sedan så tyckte jag Flanosagor kändes lite omodert och tråkigt, därför har jag aldrig jobbat särskilt mycket med det. Men sen jag började utbilda mig vidare till förskollärare och kom till en praktikplats där min handledare gör magiska föreställningar med flanosaganhar så har jag helt ändrat åsikt. Alla inklusive jag själv sitter helt uppslukade av berättelsen!

Med lagom många olika bilder så berättar han historian samtidigt som han tar upp enskilda bilder därur. På så sätt blir berättelsen tydlig och bekant för barnen, när han under ett annat tillfälle två tre månader senare börjar blanda detaljer från de olika sagorna och skapa en ny saga blir det väldigt roligt för barnen.

På något sätt så verkar barnen bli fångade av det enkla och manuella i flanosagan, detta i en tid där barn kan se fantastiska saker via lärplattor och digitalisering. Inget negativt om digitalisering men flanosagorna verkar komplettera fint.

Något som också är roligt är att barnen på ett tryggt sätt kan träna på att framföra berättelsen inför den övriga barngruppen. Min handledare kan bjuda in ett barn att delta i berättandet inför sina vänner, blir barnet blygt trots ja-svaret så löses ofta det genom att låta barnet genomföra bildens handling. Till exempel om en av bockarna bruse trippar över bron så kan barnet trippa med bocken och sedan förflytta upp bilden på trollet medan min handledare berättar historian högt samtidigt. Tänker även att det är ett väldigt smart sätt att låta barn som ogillar att prata verbalt inför andra ändå få ta plats i sådana sammanhang – om de vill såklart!

När barnet väl vill både flytta och berätta med stöd av min handledare är det riktigt roligt att höra barnets sätt att berätta. En väldigt bra och språkstimulerande övning med att låta barnet träna sitt berättande.

Något som också är bra är att man sätter upp bilderna pö om pö, och varje gång man sätter upp en specifik bild så läser man samtidigt det ordet i berättelsen. T.ex ”höns”. På det sättet utökar vi barnens ordförråd och har man ett nyanlänt barn i barngruppen som kämpar med att lära sig språket kan detta underlätta för att barnets inlärning och göra det lättare att hänga med i flanosamlingen. Till varje paket från flanodesign kommer ett manus. Perfekt i början när man lär sig sagan även om min handledare förfinat sin konst och kan alla sagor utantill så hans berättandet blir än mer roligt att lyssna på.

Väldigt ofta får också de barn som vill efter flanosamlingen sitta kvar och ha bilderna och fortsätta berätta sagorna för varandra. Att tjuvlyssna på den lilla barngruppens diskussioner och framförande efteråt är en ren fröjd. Jag vet att många pedagoger är oroliga för att bilderna ska gå sönder men jag tror att skapar man dessa magiska stunder som alla värdesätter samt förklarar så fixar barnen absolut att vara försiktiga med dem under den extra stunden de ligger framme.

Jag har helt enkelt helt ändrat min syn på flanosagor efter att ha fått följa min handledares fina arbete med detta hjälpmedel. Han kombinerar det lekfulla roliga sättet med ett språkstimulerande upplägg otroligt fint.

Ut ett normperspektiv så kanske inte Flanosagorna med Astrid Lindgrens litteraturskatt är fantastiska, men jag tror på att vi som pedagoger tar ansvar för att visa en representation och variation som utmanar normer överlag som helhet.

Men jag vill heller inte censurera bort litteraturskatter som Astrid Lindgren som enligt mig tillför viktiga delar i ett större arbete med litteratur i förskolan. Sen får vi komplettera så vi ändå låter en mångfald synas i förskolans böcker osv.

Nu blev detta inlägg väldigt fokuserat på förskolan men såklart kan man köra flanosagor hemma med sitt barn också. Även om man kanske inte har en stor flanotavla som många förskolor har så vet jag att @flanodesign säljer mindre flanolådor också. Då är insidan klädd med flanotyget och när man fäller upp lådan så går det att sätta sagan på det uppfällda locket. Dessa mindre lådor har jag aldrig testat så kan ej uttala mig kring detta, men känns som en bra lösning för hemmabruk!

Titta in på www.flano.se för inspiration!

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.