Familjens lille kung av Sally Lloyd-Jones & David Roberts

Familjens lille kung

Författare: Sally Lloyd-Jones

Illustratör: David Roberts

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en berättelse som blandar vardagsrealism med fantasi. Att som ensambarn plötsligt få en lillebror som kommer och tar mycket uppmärksamhet från en är inte alltid lätt. Då kan det kännas som den nya bebisen är som en liten kung. Och om detta får vi följa den nya storasystern som förpackar sina upplevelser i kungafamiljsfantasi.

Jag uppskattar att man har gjort en bok som passar att läsa för barn tycker det är riktigt jobbigt att få ett lillasyskon. För så kan det vara, och i denna boken så riktigt pyr storasyster av missnöje utan att det skambeläggs. Alla känslor är okej och det känns viktigt. Mot slutet av boken får vi en fin avslutning när lillebror är ledsen och den enda som lyckas trösta är storasyster. Så hon får känna sig omtyckt och kompetent – fint och ett upplägg som ofta är en bra metod att möta missnöjda storsyskon. Att få känna sig omtyckt, viktig, involverad och kompetent kommer man långt med.

En sak jag har svårt för är att under bilderna i boken så avbildas hela familjen så de är hyfsat lika sig själva. Förutom storasystern som på bilderna blir en flicka med långa böljande lockar utan fräknar – som är tvärtemot hur hon faktiskt ser ut. Jag förstår att man försökt fånga ett barnperspektiv i boken när hon går runt med ett par ljusa strumpbyxor på huvudet som låtsashår i den ”verkliga” berättelsen. Jag minns själv hur man gjorde det som liten så absolut har man fångat ett barnperspektiv – men VARFÖR gjorde man det? Jo för man lärt sig att den den perfekta flickan med blonda böljande lockar var det som var det ”rätta”, det man skulle eftersträva. Det vill vi väl ändå komma ifrån? Så jag blir lite provocerad av dessa illustrationer. Speciellt då det även poängteras i den sista sidan om just utseendet när allt har blivit ”perfekt”. Nja alltså…

Men befinner man sig i en situation som påminner om boken, med ett argt och ledset storasyskon som INTE gillar sitt nya lillsyskon – ja då tycker jag boken känns klart läsvärd ändå.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.