Ester Tagg och Sjöormens öga av Linn Åslund & Rebecka Helmersson

Ester Tagg och Sjöormens öga

Författare: Linn Åslund

Illustratör: Rebecka Helmersson

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Nu har äntligen fortsättningen kommit i serien om Ester Tagg.

I första boken kunde vi läsa hur den föräldralösa flickan Ester kunde fly från barnhemmet och blev en del av besättningen på det flygande piratskeppet ”Den flygande holländaren”.

Efter händelserna i första boken har Kapten Stålhjärta med besättning det väldigt knapert. Såpass att Stålhjärta måste pantsätta skeppet trots att hon inte vill, för att få tillbaka skeppet måste alla ge sig ut på ett livsfarligt uppdrag för att hitta en legendarisk skatt vid namn ”Sjöormens öga”.

Om ni ej läst första boken bör ni börja med den ”Ester Tagg och den flygande holländaren”. Den var så otroligt bra så vi hade väldigt höga förväntningar på ”Sjöormens öga” som är del 2.

A (8,5 år) beklagade sig på att boken kändes för kort och ville ha fortsättningen i den tredje kommande boken på en gång. Jag kunde absolut hålla med honom att denna boken kändes mycket som en språngbräda inför den tredje (och avslutande) boken. Nu ville A också ha lite mer spänning i boken och både två kände att boken inte riktigt hann komma igång.

Vi hoppas att böckerna så småningom kommer ut som en samlingsvolym då berättelsen skulle vinna på att få läsas i en direkt följd.

Boken är ändå riktigt bra, speciellt när man bedömer den samlade berättelsen ihop med första boken. Den känns otroligt välskriven och är en fröjd att högläsa. Författaren är otroligt duktig på såväl det skriftliga som det kreativa är vår uppfattning. Boken är också väldigt genomtänkt utifrån ett genusperspektiv.

En detalj som A uppskattade mycket i boken är att en viss vuxen karaktär i boken inte klarade av att följa sina egna regler, en detalj som han skrattade till när han diskuterade. I skolans reglerade värld så blev nog den detaljen lite extra rolig.

Boken har också mer illustrationer än väntat av en kapitelbok av denna typ. Och dessa förstärker verkligen berättelsen och dess karaktärer. Vilket också underlättar om man vill läsa boken högt för 5-6-åring som ändå vill ha lite illustrationer för att bibehålla fokus. Jag som förälder gillar verkligen hur Kapten Stålhjärta illustreras som en äldre kvinna med rynkor.

Överlag är det en bra bok och vi har fortsatt höga förväntningar på tredje delen.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.