Ernst och Gudrun: Superhjältekalaset + Dunder och brak

Superhjältekalaset + Dunder och brak

Serie: Ernst och Gudrun

Författare: Rikard Ask + Tove Berggren

Illustratör: Jutta Falkengren

Utgiven av Willa Holma förlag

Läsålder: 6-9 år

Vi har läst de två första delarna ur nya serien ”Ernst och Gudrun” som är kapitelböcker med hyfsat mycket illustrationer också. Där får vi följa barnen i en vardagsnära berättelse som inte är läskig men som ändå innehåller lite ”strössel” för att hålla intresse och nyfikenhet vid liv.

För bokens problem är precis sådana som barn i allmänhet kan stöta på: att inte bli bjuden på kalaset som många andra är bjudna på, lösa tänder, besvikelsen över en julklapp som känns fel, förrymda djur osv. I varje bok synliggörs barnens känslor och deras kamp för att hantera detta – skrivet med en respekt för barnens känslor. De där sakerna som kan kännas betydelselösa för vuxna – har författaren fått fatt på. Att från barnets perspektiv så är de allt annat än småsaker – då kan de vara halva världen just då – och med den respekten för barnen och deras upplevelse är böckerna skrivna.

Det som tillför lite ”strössel” i berättelsen är att de får stifta bekantskap med superhjälten Arnold som är allt annat än en stereotyp superhjälte. Plötsligt hänger han där en dag i knävecken från träden med stor mage, tights och flipflops. En virrig, annorlunda men hjälpsam superhjälte som dock alltid behöver åka innan uppdraget är slutfört då sjuka släktingar ringer och behöver hjälp. Annorlunda och rolig läsning.

Dessa böcker känns som bra böcker för att börja högläsa kapitelböcker inför en barngrupp i förskoleklass eller de äldre förskolebarnen. Då den innehåller många illlustrationer, är vardagsnära men rolig samtidigt som de inte är obehagliga. Inget barn kommer drömma mardrömmar av böckerna hemma.

De öppnar upp till samtal om svåra känslor och sånt som ger magont på ett bra sätt.

Böckerna känns välskrivna och är lätta att läsa högt med ett skönt läsflyt. Har ens barn mer smak för äventyrlig fantasy med mycket action kan böckerna vara lite tråkiga – men det är väl en självklarhet enligt mig. Alla vuxna gillar inte all vuxenlitteratur, på samma sätt finns det hos barn olika smak för barnlitteratur.

Finns att köpa här:

Superhjältekalaset: Bokus, Adlibris

Dunder och brak: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.