En helt vanlig vecka med familjen Jansson

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

Författare: Martin Widmark & Petter Lidbeck

Illustratör: Pelle Forshed

Utgiven av Bonnier Carlsen

Läsålder: 6-9 år

Denna bok handlar om en tvärtom-värld där barnen är dom som har föräldraansvaret och föräldrarna barnen. Boken är uppdelad i sju kapitel där varje dag avhandlar en knasig veckodag i familjens vardag. Hela boken utspelar sig under en vecka.

I vår familj älskar vi Martin Widmarks böcker. Vi har läst alla LasseMaja, alla Nelly Rapp, alla Rakelböcker, allt om David & Larissa och tycker om det mesta av de 60-tal böcker vi läst av Widmark.

Men tyvärr blev vi besvikna på denna boken. Såklart är den välskriven och full av välgjorda illustrationer men berättelsen var ingen vi fastnade för, varken A eller jag skrattade en enda gång under tiden vi läste boken.

Bokens sätt att skildra tvärt-om-föräldraskapet kändes väldigt främmande för oss och således blir igenkänningen i bokens händelser inte lite träffande.

Generellt i boken är dom vuxna (berättelsens barn) jobbiga, bråkiga, slarviga och lata, medans barnen (berättelsens föräldrar) suckar. För stort fokus läggs på sådan igenkänningssituationer enligt oss. Då vi i våran familj hanterar sådana situationer på annat sätt.

Jag känner inte min syn på barn i boken, barn är så troligt kompetenta och gör så otroligt mycket bra. Vi vuxna måste bara bli bättre på att uppmärksamma allt bra dom gör både för oss själva och för dom.

Kanske är boken roligare för andra barn som i större grad känner igen sig mer i bokens upplägg. Min A tyckte inte den var något särskilt iallafall.

Superroligt att generalens gevärsskott är NERF-skott – en detalj min A upptäckte direkt och uppskattade och väckte intresset för boken. Smart detalj som kanske lockar in NERF-intresserade barn i boken.

Jag uppskattar att boken har illustration med två män som dansar tryckare, och jag uppskattar att familjen Jansson blir vänner med grannfamiljen med barnföräldrarna Fatima och Ali. Men utöver det tycker jag boken fortfarande är rätt så normativ. T.ex att barnmammorna fixar tillbehören i köket medans barnpapporna hänger vid grillen. Samtidigt är båda närvarande och aktiva föräldrar.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.