En blivande fe av Sophie Kinsella & Marta Kissi

En blivande fe

Författare: Sophie Kinsella

Illustratör: Marta Kissi

Utgiven av B Wahlströms

Läsålder: 6-9 år

Vi har läst ”En blivande fe” som är en fristående uppföljare till boken ”Min mamma är är en fe”. I boken lär vi känna Ella, i vars släkt alla kvinnor besitter magiska krafter som feer.

I första boken fick vi lära känna familjen och hur mammas besvärjelserna ofta fick en tokig och humoristisk utgång. Även i denna boken känner vi igen upplägget men nu längtar även Ella efter dagen hon får gå i feskola och få en egen datastav.

Boken har fler illustrationer än de flesta kapitelböcker, de förstärker verkligen bokens positiva och levnadsglada känsla. Tråkigt att illustratören är osynliggjord på t.ex omslag.

Det är roligt att se hur författaren väver in moderna inslag i berättelsen. Istället för trollspö har de en datastav och mamman går vidareutbildning på distans för trolleri hos youtubern ”Fenella”.

Denna del tycker jag är betydligt bättre än första boken. Dels var den behaglig att högläsa och texten flöt på bra. Men även storyn kändes mer kvalitativ. Första boken kändes lite repetition de sista kapitlena men ”En blivande fe” har en mer nyskapande berättelse rakt igenom.

Utifrån ett genusperspektiv är väl inte boken så bra utan tvärtemot rätt normativ. Men den innehåller ändå en hel del roliga scener t.ex när mamman råkar förvandla henne och Ella till apor och de måste göra rackartyg för att lyckas sno tillbaka datastaven.

Det finns en variation av magiska ”uppdrag” de behövde lösa i den här boken, i första boken störde jag mig på att samtliga uppdrag var inom stereotypt ”kvinnliga” fält såsom t.ex bakning och städning medan denna har en större variation. Så ja, många skulle kalla serien väldigt stereotypt ”tjejig” och det är enbart de kvinnliga karaktärerna som synliggörs i boken.

Men vi tycker ändå boken är trevlig. Ella är en charmig karaktär och det finns flertal händelser som lockar fram barnens skratt under läsningen.

I (5 år) uppskattade boken i början men orkade sen inte lyssna klart, A (8 år) tyckte om den och lyssnade fokuserat. En Ett antal skratt och leende kom från honom under bokens gång. Han uppskattade magin och tyckte att det var roligt när besvärjelserna misslyckades.

Han har inte överhuvudtaget reflekterat över att boken har en stereotypt ”tjejig” stil. Så jag tror att det viktigast är att variera böcker och läsa en mångfald av böcker med kvinnliga karaktärer. Då känns det ändå rätt OK med denna boken. Inte så värst genusmedvetet men rolig.

Men om man vill läsa genomgående normmedveten litteratur eller ge bort en mer normbrytande present så passar ej ”En blivande fe” enligt oss. Alla har vi olika prioriteringar och bedömningar. Men rolig är den!

Finns att köpa här: Bokus Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.