Eli har en storebror av Karin Jacov & Jenny Sjödin

Eli har en storebror

Författare: Karin Jacov

Illustratör: Jenny Sjödin

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en bok som är skriven utifrån barnets perspektiv. Eli har en storebror som inte är som andra storebröder. I boken får vi på ett ärligt sätt möta Elis blandade känslor runt sin storebror. Hur det kan vara jobbigt när det blir kämpigt för storebror och reaktionerna kring det. Allt från storebror själv men också de oförstående reaktioner från omgivningen.

Även fina känslor som Elis lojalitet till sin storebror, storebrors styrkor och Elis kärlek och uppskattning till sin storebror just för att han är han, även om han inte är normtypisk.

Väldigt fin bok som skildrar hur det kan vara att ha ett äldre syskon med autism på ett kärleksfullt och respektfullt sätt, men fortfarande ärligt. Det är fint att skaparna har prioriterat att skriva en bok utifrån syskonperspektivet – en roll som ofta glöms bort.

Bokens illustrationer är väldigt fina och passar till berättelserna. Speciellt barnens ansiktsuttryck är en detalj som jag uppskattar. Fina collage-detaljer.

Jag läste boken för våra yngsta (5,5 år och 2,5 år) som lyssnade igenom boken utan protester. Men de blev inte heller särskilt begeistrade i boken. Det är ingen ny favorit som barnen tycker är superrolig. Men jag tänker att det inte heller behöver vara syftet med boken. Man kan läsa en bok som väcker tankar och ger något djupare även om den inte är särskilt underhållande. Det tycker jag denna boken lyckas bra med, den är eftertänksam på ett sätt som sätter igång tankar hos såväl vuxna som barn. För barn som också lever i familjer som Elis är förmodligen denna bok ett välkommet nytillskott i bokhyllan.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.