Eldtronen av Rick Riordan

Eldtronen av Rick Riordan

Förlag: Modernista

Ålder: 9-12 år (men jag har högläst för A som fyller 8 år).

Nu har vi läst ut andra delen i Kanekrönikan som handlar om syskonen Sadie och Carter Kane som är ättlingar till egyptiska faraoner och därför besitter magiska krafter. Precis som Riordans Percy Jackson-serie är full av grekisk mytologi är denna full av egyptisk mytologi och historia. Man lär sig otroligt mycket.

Del 1 i denna serie är Den röda pyramiden – läs alla delar i rätt följd! Finns en recension längre tillbaka om den röda pyramiden med.

Denna boken gillade både jag och A, det är medryckande äventyr som väver in massor av intressant fakta. Riordan skriver på ett språk så att man känner att man är med och upplever allt.

Riordan skriver ju även med mycket humor invävt som går hem hos A. I denna boken blev jag som förälder lite obekväm ibland, då bokens skämt ibland kändes lite smådryga. På samma sätt så känns det lite obekvämt med hur karaktären Bes och dennes fulhet framställs – Bes är nämnligen en Gud inom egyptisk mytologi som skrämmer bort demoner med sin fulhet ungefär. Så det är ju svårt att få helt bekvämt, men stundvis tycker jag Riordan flyter på den historian lite mer än nödvändigt och snuddar på nästan mobbningsbeteende. Men jag kanske är lite känslig med. Samma sätt så blir jag ibland provocerad hur Carters utveckling mot en stark ledare skildras. Jag förstår att det är en viktig del av historian då Carter spås att bli nästa farao (ungefär) och är sammankopplad med Horus som är en krigargud. Men ändå – är det tvunget att Carter ska hålla tillbaka rörda tårar när han hittar sin syster levande pga av ambitionen att vara manlig – det är ordet som används. Inte en stark ledare som inte börjar gråta i pressade sits. Men det är ett fåtal sådana meningar i boken på ca 500 sidor. Och boken är ljuvlig på många sätt och vis också – så för vår del förlåter vi det som provocerar. Det som är mest extremt lyfter jag och diskuterar. Men fortfarande är det inte ofta det sker. Fördelarna vinner stort över nackdelarna enligt mig.

 

Bokus  Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.