Diamanttjuvar på Titanic av Carolina Miilus-Larsen.

Diamanttjuvar på Titanic av Carolina Miilus-Larsen.

Utgiven på Idus förlag.

Ålder: 9-12 år

Denna bok handlar om två tvillingsystrar som hittar en magiskt klot under mormors altan och med hjälp av detta reser dom tillbaka i tiden för att uppleva dom sista dagarna på Titanic.

Med hjälp av berättelsen väver författaren in massor av kunskaper kring Titanic, livet på båten, människorna och deras öden.

A som aldrig hört om Titanic innan har nu bra koll på Titanic – även jag som förälder lärde mig också en del nytt.

Jag trodde först det var lite väl mycket fakta invävt i berättelsen för att boken skulle vara bra enligt A, men det roliga var att samtidigt som jag tänkte det under läsningen så avbröt A mig för att spontant säga: “Mamma, denna boken var faktiskt riktigt bra!”. Så jag antar att jag hade fel i den bedömningen och A tvärtemot uppskattade att de dramatiska händelserna också skildrar Titanics miljö och hur det i samtal mellan vuxna vävs in mycket fakta.

Mot slutet när tjejerna fått besked av kapten att båten håller på att sjunka så tyckte A att boken började bli för läskig och ville avbryta. Han är förvisso bara 8 år så är man inom rekommenderat åldersspann så borde det inte vara något problem. Vi löste det genom att jag kort avslöjade slutet så han visste vad som väntade – för att sedan läsa klart resten av boken. Den lösningen fungerade fint.

A tyckte att boken var riktigt bra! Jag kunde tycka att historian stundvis stressades fram, jag hade gärna sett att boken varit lite längre och utbroderad.

Men A uppskattade den och vi ser fram emot/hoppas på en tvåa!

Boken är också lämplig för att kunna diskutera vidare kring, många detaljer i boken tänker jag skulle kunna vara ämnen för stimulerande samtal med barn. T.ex den tidens sätt att se på fattiga och klassamhället.

Finns att köpa från förlaget här: Diamanttjuvar på Titanic

Finns även att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.