Det vilda alfabetet av Erik Kohlström

Det vilda alfabetet av Erik Kohlström

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: 3-6 år (men borde funka för äldre med).

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Att läsa denna boken är en riktig WOW-upplevelse. Jag tänker att det är en suverän bok att ge i present på dop eller till mindre barn – då detta är en bok som garanterat kommer finnas kvar i barnets bokhylla många år.

Det är en ABC- och faktabok i ett om svenska djur. Varje bokstav har ett uppslag med ett djur som börjar på denna bokstaven. Djuret har på vänstra sidan en riktigt vacker och naturtrogen illustration på djuret i dess rätta biotop – Illustrationerna för tankarna till gamla tiders skolplanscher. På högra sidan finns dels en vers på rim om djuret samt under det en faktaruta om djuret.

Verserna om djuret behandlar även saker som avbildas i illustrationerna och skapar då dels en fin helhet – men framförallt bra förutsättningar för att boken ska vara språkstimulerande och utmana ordförrådet. Dessa känns väldigt genomtänkta och språkfrämjande.

Allt tillsammans gör boken mångsidig – man kan välja att använda den som en faktabok och bara läsa faktadelen – eller mer som en poetisk versbok om svenska djuren och bara läsa versen. Eller om barnet vill – läsa båda delarna.

Riktigt fin bok som funkar som ett vardagligt inslag i förskolor – är man klurig tänker jag att det går att läsa verserna med poetisk inlevelse. En tanke jag får då är att använda denna boken som ett sätt att introducera poesi i förskolan när barnen är intresserade/projekt om djur och natur pågår. Kanske ta med boken ut på skogen och ha för vana och läsa en eller flera verser högt för barngruppen i samband med matsäcken/fruktstunden i skogen.

Riktigt fin bok som vi rekommenderar!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.