Det stora skogsäventyret av Emma V Larsson & Maria Trolle

Det stora skogsäventyret

Författare: Emma V Larsson

Illustratör: Maria Trolle

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Första delen i ”Äventyrliga klubben” som jag valde att högläsa för hela familjen under en bilfärd. Berättelsen tar sin start när Vidar fyller nio år. Han önskar sig inga stora prylar utan vill istället uppleva ett äventyr, precis som idolen äventyraren My Modig som är en miljöhjälte som älskar naturen.

Tillsammans ger sig familjen ut för ett äventyr i skogen. Äventyret tar fart när Vidar får en ny bekantskap i det magiska skogstrollet Tuva och de tillsammans behöver hjälpa en varg att hitta till de djupare skogarna i norr samtidigt som tjuvjägarna inne på naturreservatet inte ska kunna skjuta vargen.

Att författaren älskar naturen är mycket tydligt när man läser boken. Sättet hon skildrar naturupplevelsen gör att man själv vill ge sig ut på vandring. Samtidigt så skildrar hon även de mer vardagliga delarna i berättelsen med ett spänningsskimmer så man rycks med och blir nyfiken.

A (8 år) gillade boken och uppskattade särskilt mycket delen kring tjuvjägarna och hur Vidar och skogstrollet Tuva arbetade tillsammans för att stoppa dem. Detta var spännande enligt A.

I (5 år) gillade också boken, några detaljer varför fick jag ej ur henne men då hon faktiskt lyssnade på hela boken så är det ett bra betyg. Är böcker tråkiga eller för svåra för henne börjar hon nämligen sjunga när jag högläser i bilen – blir då helt omöjligt för mig att högläsa och hon slipper den tråkiga boken. Klurigt. Men denna boken lyssnade hela familjen koncentrerat utan sångpauser.

Något maken uppskattade extra mycket var att författaren vävde in diverse fakta om skog och uteliv i berättelsen. Genom berättelsen får vi lära oss om skogens olika djur – från små myror till stora älgar, men också om hur vi kan värna vår natur och djurliv. Jag uppskattade att författaren gjorde detta på ett bra sätt som bevarade stämningen i boken.

Boken är betydligt mer spännande att läsa än man förväntar sig av en bok som i mångt och mycket skildrar en dag i skogen. Också trevligt att författaren har ett genusperspektiv i sitt skrivande där boken inte förstärker stereotypa könsroller utan istället vidgar normen.

En riktigt trevlig bok som är hyfsat kort, det tog ca 40 min för mig att högläsa hela boken så det känns som en bra bok att högläsa för en lågstadieklass inför en kommande utflykt. Eller varför inte i omgångar i skogen under samlingen om man besöker skogen regelbundet.

Boken lägger också ut många spår för intressanta diskussioner efteråt – ta vara på dem och samtala med barnen! Oavsett om man är förälder eller lärare.

Hela familjen uppskattade ”Det stora skogsäventyret” och vi hoppas på fler delar om ”Äventyrliga klubben”.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.