Det övergivna huset av Emma Askling

Det övergivna huset av Emma Askling

Utgiven av Ordalaget bokförlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken får vi träffa Lo som bor tillsammans med sin mamma i Stockholm. Efter att mamma har förlorat jobbet så har de hamnat i en tuff sits och förlorat lägenheten. Vart ska de ta vägen?

Så plötsligt en dag kommer ett brev från en mystisk ”R”, i brevet ligger en nyckel till en lägenhet i Åtvidaberg. Hyran är betald närmaste halvåret och trots de mystiska omständigheterna väljer Lo och hennes mamma att chansa och flyttar till Åtvidaberg? Men vem är den hemliga välgöraren? Och vad är det för mystiskt som pågår vid det övergivna huset i Åtvidaberg?

Jag som vuxen uppskattade boken som var en lagom läskig historia med flera parallella gåtor som kunde kluras på tillsammans med A. Askling har också på en genuint sätt beskrivit flera olika levnadsöden som berör och öppnar för samtal. Vi får insikt och funderingar om barn och familjer i utsatta situationerna. Vi får både följa en nyanländ familj som väntar på uppehållstillstånd och såklart även Lo och hennes mamma utsatta situation med ekonomi och trygghet.

Dock höll inte A (8 år) med mig om dessa tankar. Han tyckte boken var okej och uppskattade att det fanns mindre övernaturliga drag i historian. Men i slutändan tyckte han inte boken var värd tiden den tog att läsa den (2 kvällar).

Detta handlar nog framförallt om hans tycke och smak. Han uppskattar storslagen fantasy med mycket action och magi i böckerna och en sådan bok är ej denna. Så är ditt barn likadant som min A så finns det nog bättre böcker. Men uppskattar du/ditt barn mer vardagliga böcker med lite spänning och en klurig gåta så kan nog boken passa finemang.

Trots A’s åsikter har jag satt 4 av 5 ⭐️ som betyg då jag tycker boken faktiskt förtjänar det, men vore betyget renodlat A’s så hade det blivit lägre.

Boken är genomgående välskriven och är behaglig att läsa högt.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.