Det brinner, Nora! Av Kerstin Lundberg Hanh & Ingrid Flygare

Det brinner, Nora!

Författare: Kerstin Lundberg Hahn

Illustratör: Ingrid Flygare

Utgiven av Nypon förlag

Detta är en lättläst bok som enligt oss kan passa till både låg och mellanstadie beroende på barnets läsnivå. Boken är utgiven av Nypon förlag som ger ut just lättläst litteratur som möjliggör att alla barn har möjlighet att läsa åldersadekvat barnlitteratur oavsett läsnivå. Nypon har en gedigen kompetens kring hur lättläst litteratur bör skrivas och böckerna är genomtänkta även på saker såsom en radbrytning som stöttar eleven att lättare hålla koll på vart i texten hen är.

I denna boken får vi möta Nora och Leon som en dag hittar en tändare, Leon får en idé att de ska grilla korv och fixar en brasa. Utan att tänka på hur torrt det varit sedan länge. Plötsligt sprider sig elden och brand är ett faktum. Med hjälp av skolpersonal lyckas de snabbt släcka branden utan att personalen inser att de är dem som ligger bakom det. Men hemligheten om att det var deras fel är tung att bära.

Detta är en rätt alldaglig berättelse som ändå blir lite pirrig att läsa när det blir dramatiskt. Med tanke på förra sommaren känns boken väldigt aktuell, men stundvis känns den som ett präktigt försök att förmedla sunt förnuft kring eld till barnen.

Vilket kan vara ett helt okej syfte med en bok också. Våra barn tycker boken var helt okej att lyssna till men rycker sedan på axlarna. Det är ingen bok som väcker läslust hos dem iallafall.

Men boken går igenom hur en liten eld snabbt kan sprida sig och hur man bör tänka kring eld när man är barn. Ut det perspektivet gör boken ett väldigt bra jobb då den förmedlar allvaret på ett bra sätt via berättelsen.

I boken finns enstaka svartvita illustrationer av Ingrid Flygare som förhöjer berättelsen och håller kvar fokus. Förmodligen kan även dessa bilder hjälpa barnet att lättare förstå vad texten handlar om också.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.