Den försvunna mustaschen av Christina Olseni, Micke Hansen & Katarina Vintrafors

Den försvunna mustaschen

Författare: Christina Olseni & Micke Hansen

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Bokfabriken

Läsålder 6-9 år.

Detta är första delen i en humoristisk deckarserie som utspelar sig på Vingelskolan. I boken så ska den nyskapade ”Skolvaktmästare Tores detektivbyrå” lösa mysteriet med att någon har stulit rektorns mustasch?! Va? Kan det stämma?! Till sin hjälp har han skolbarnen Klara och Otto.

En rolig detalj med boken är att alla lärares namn är underfundiga ordlekar. Tore heter egentligen Tore E Händig, musikläraren Lena Toner, matematikläraren Linn Hjal, sjuksyster Stella Diagnos. En rolig detalj som inte riktigt kommer till sin rätt vid högläsning utan snarare förgyller barnets egna läsning. Boken funkar fint att läsa själv som barn men också som högläsning.

Den var genomgående väldigt behaglig att läsa högt, och de rikt illustrerade sidorna gjorde att även I (5 år) orkade lyssna igenom hela boken när jag läste den högt under två kvällar för henne och storebror A (8 år). Boken innehåller många småroliga barnsliga skämt, men det är inga gapskratt som kommer från barnen under läsningen.

Katarina Vintrafors är en av våra favoritillustratörer så det var en trevlig överraskning att se att man satsat på färgtryck av illustrationerna i boken. På det sättet får verkligen illustrationerna det utrymme de förtjänar i boken. De förstärker berättelsen och är också roliga i sig själva. Under bokens gång upptäckte A många spännande detaljer i boken och det var t.ex kul att hitta alla tokiga lagningar av silvertejp som gömmer sig i illustrationerna.

Vi håller tummarna för att fler förlag tar efter Bokfabriken och låter Vintrafors’s illustrationer vara i tryckta i färg. För de förhöjer verkligen läsupplevelsen av boken.

Vi uppskattade absolut läsningen och ser fram emot att läsa del 2 ”Den försvunna guldfisken” som kommer i mars.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.