Den försvunna färgen av Johan Edfeldt

Den försvunna färgen av Johan Edfeldt

Omslagsillustratör: Erik Egerup

Utgiven av Visto förlag.

Läsålder: 9-12 år

I boken får vi följa Timothy och Anna som är två vanliga tio-åringar som blir kallade och åker iväg till världen “Innanför” via en portal. Där är mycket annorlunda och färgmagi är ett mycket viktigt inslag. Boken utspelar sig i huvudsak på det stora skeppet Annabelle där de får ledning av Kapten David Diamant för att utföra dom uppdrag som dom är där för att stötta.

Boken är full av spännande magi och historier. Utöver det så finns det många inslag av filosofiska resonemang som gör berättelsen bättre och djupare. En del av historian jag uppskattar är att hjältarna inte är hjältar av sig själva, utan det ligger strävan, flit och träning i grunden. Det känns verkligen som författaren älskar böcker och kunskap – för kärleken till böcker och betydelsen av läsning vävs in i boken på ett betydande sätt. Vi blir själva sugna på att läsa encyklopedin barnen studerar i boken. Och den starka kapten som är svärdmästare behöver också träna både huvud och kropp för att bibehålla sin kraft. Ett resonemang som är viktigt att lyfta fram till läsarna: betydelsen av grit. Vilket denna boken gör enligt mig.

Boken är delvis inspirerad av grekisk mytologi – vilket var roligt då jag och A läst 10 st Percy Jackson-böcker högt och då kände igen oss i en del. Men utöver inspiration från mytologi så känns boken väldigt inspirerad av Harry Potter, många inslag i berättelsen kändes väldigt bekanta. Detta var dock inget som störde A, utan han konstaterade att boken var väldigt lik Harry Potter för att sedan vilja läsa vidare då han tyckte boken var spännande och bra.

Hade gärna sett att boken varit mer bearbetad, det hade boken vunnit mycket på. På för många ställen finns olika saker som stör: stavfel, dubbla meningar, meningar där ord saknas, ställen där de rätta orden bytts ut mot andra ord som skapar konstiga meningar osv. Alla dessa tillfällen skapar stakningar i högläsningen, de skapar sämre flyt och irritation hos mig som högläsare. Även en del korrekta meningar är också väldigt svåra att få till bra under högläsningen pga av längd och uppbyggnad. Förmodligen passar boken bättre för att läsa själv än högläsning.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.