De tre musketörerna av Alexandre Dumas

De tre musketörerna av Alexandre Dumas

Bearbetad av Wolfgang Knape

Utgiven av Hegas förlag

Läsålder: Lättläst för 9-12 år, funkar för yngre läskunniga också.

Hegas förlag är ett bokförlag som ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Vilket är en superbra grej då det tillgängliggör litteratur som känns meningsfull och är åldersadekvat oavsett personens läsnivå.

Detta är alltså en kraftigt bearbetad och förkortad version av klassikern De tre musketörerna. Bearbetning med text och illustrationerna har även gett historian ett mer humoristiskt inslag som förhoppningsvis håller barnets intresse uppe.

Stundvis känns den förkortad lite väl simpelt när man blir informerad att om karaktärerna talade om något och att händelserna sedan fortsätter utan vidare fördjupning. Samtidigt är det såklart svårt att göra det på ett bättre sätt när man ska skapa ett lättläst verk av en lång klassiker.

Så jag kan förstå och tycker ändå det är bra att tillgängliggöra klassiska verk för en större bredd. Jag har dock inte läst originalet så kan ej kommentera bokens innehåll i förhållande till denna.

Jag valde att högläsa boken för A (8,5 år) under en kväll och även det fungerade fint. Det är en gammal historia så det är väl föga förvånande att den inte är fantastisk utifrån ett genusperspektiv.

Men jag tycker det finns en mening med att läsa klassisk litteratur som man såklart sedan kan samtala kring. Där ibland om könsroller osv.

A lyssnade fokuserat på hela berättelsen även om han ej var särskilt begeistrad efteråt. Men att känna till huvuddragen i klassikern de tre musketörerna tycker jag är bra allmänbildning som åttaåring.

En bok som passar bra att använda även i högstadiet vid behov av lättläst litteratur t.ex i skolan. Men funkar lika bra att högläsa för lågstadiebarn enligt mig.

Absolut läsvärd överlag vid intresse av klassiska litterära verk.

Finns att köpa här: Från Hegas direkt, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.