Blä för Nadine av Maria Davidsson

Blä för Nadine av Maria Davidsson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

Boken handlar om Isabell och hur hon hanterar den nya vardagen efter att Nadine börjat i skolan. Alla vuxna och barn gillar Nadine, hon är både mysig och rolig.

När Nadine börjar i klassen förändras gruppdynamiken och hennes påhittighet skapar nya roliga lekar. Något som välkomnas av de flesta barnen, men för Isabell som föredrar att det är som vanligt skapar detta mycket oro. Så Isabell ogillar verkligen Nadine och hennes ankomst.

Boken fångar framförallt den där processen man måste gå igenom för att prova på något nytt, som är extra jobbigt för en del barn. Boken förmedlar Isabells känslor väldigt väl och man kan verkligen känna hur Isabell vill stå kvar i den gamla vardagen som inte längre finns när de runt omkring henne gått vidare. Inte för att de inte gillar henne utan mest för livet alltid förändras.

Isabell är välkommen att hänga med men har svårt att ta det klivet. Pågrund av detta vänds Isabells ogillande mot nya Nadine som alla andra gillar. Under bokens upplösning när Isabell vågar ta klivet och komma vidare, så inser vi hur hon släpper agget mot Nadine. Men vi hade gärna sett att Nadine varit mer delaktig i denna del av boken.

Jag som förälder tyckte inte att berättelsen var så intressant, men I och A verkade mer engagerade och lyssnade. Något jag tror fångade dem var känslan av ogillande av Nadine, en känsla man som barn säkert kan känna igen sig i men som är lite tabu och något som inte skrivs fram i barnböcker. Samtidigt som detta löser sig mot slutet och inspirerar barnet att ändå släppa agget. Även om jag som förälder gärna hade sett detta skrivas in tydligare mot slutet. Det blir lite udda när så mycket agg riktas mot Nadine tidigare i boken men hon trots det knappt får en enda dialog mot slutet av boken.

Bokens illustrationer varieras mellan svartvita och i färg.

Har man ett barn som kämpar med att hänga med det sociala i sin skolklass och tycker det är lite kämpigt kan säkert boken passa fint till detta. Fotboll i ett lag med tjejer synliggörs även i boken.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.