Bidde det då? Av Pija Lindenbaum

Bidde det då? Av Pija Lindenbaum

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Denna bilderbok är Lindenbaums tolkning av den klassiska sagan om Mäster Skräddare. Där den lilla mannen går till skräddaren för att få sitt tygstycke uppsytt till en rock. Varje vecka återkommer han för att få reda på att det istället kommer bli något annat till bästa vecka. Där nästa veckas skapelse är mindre än veckan innan.

Det som blir extra charmigt med denna bok är uppslagen som visar den lilla mannen i hans vardag under veckorna.

Dom är helt utan text och är istället rikligt illustrerade och visar hur han i en lite gråare vardag i en mindre del av uppslaget drömmer stort om hur han ska njuta av den fantastiska rocken, västen, vantarna osv som han vet väntar på han veckan därpå.

Dessa uppslag – där illustrationen av dagdrömmen är det som är i fokus öppnar verkligen upp för språkfrämjande diskussioner med barnen. På detta sätt kan vi verkligen lyfta in barnens tolkning av berättelsen (och med berättelse räknar jag även in den berättelse illustrationerna visar ihop med texten) på ett sätt som är lätt att glömma när högläsningen av den skrivna texten tar det största utrymmet. Känns roligt att läsa denna bok som verkligen kompletterar årets utgivning av böcker.

På ett konkret sätt gör även boken företeelsen att ”drömma sig bort” och ”dagdrömma” väldigt konkret för barnen under dessa uppslag.

Jag blir direkt lite sugen på att använda mig av denna bok vid ett fördjupat språkfrämjande arbete i förskolan. Gärna tillsammans med ”Samtidigt i min låtsasvärld” av Lisa Bjärbo & Lisen Adbåge. Den kombon tror jag kan väcka många intressanta tankar och diskussioner i barngruppen.

Illustrationerna har också många små charmiga inslag. T.ex lilla mannens egna kanin, kyssande äldre par på parkbänk, älgen i skogen som först är gömd i mörkret. Sådana små detaljer som det är lätt att vi vuxna missar – men barnen fångar upp och påpekar för oss. Även där finner jag boken språkfrämjande då dom små ”kolla! Där är en”-stunderna på barnens initiativ kan leda till små guldkornssamtal under läsningen – om man låter dom få ta plats. Också roligt att skräddaren får vara kvinna i berättelsen!

Vi gillar denna boken skarpt och ser mycket potential med att använda den i ett förskolesammanhang. Men funkar även fint inom familjen med såklart.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Läs mer här: Rabén & Sjögren

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.