Bara rumpor av Annika Leone & Bettina Johansson

Bara rumpor

Författare: Annika Leone

Illustratör: Bettina Johansson

Utgiven av Lilla Piratförlaget.

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Det är lördag och äntligen dags för Mira att få åka till badhuset med sina föräldrar. Först måste hon välja vilka badkläder som blir nedpackade, ska hon ta den tuffa prinsess-baddräkten eller de söta spindel-badbyxorna? Mira väljer badbyxorna utan att det kommenteras att det är just byxor, hon som barn får välja sina badkläder utan att begränsas av sitt kön.

Väl på badhuset blir Mira facinerad över alla olika damer i duschen. Inga kroppar benämns som vackra eller fula utan det är just variationen och att de är olika som uppmärksammas. Väl ute i badhuset får boken en hysterisk rolig twist och mina barn skrattar högt.

En väldigt rolig och genomtänkt bok som är skriven med ett starkt barnperspektiv. När jag som vuxen högläser kan jag återigen minnas när man som liten hängde med till badhuset och facinerades vid duschen.

Utöver detaljen kring badkläder är boken genomtänkt överlag kring genus och normer. Små detaljer smygs in som t.ex att det är mamma som cyklar lådcykeln medan pappa och Mira sitter i lådan. Representationen i duschrummet är också total. En fin detalj är att inga kvinnor verkar skämmas för sina kroppar.

Helt klart en väldigt trevlig bilderbok ur flera olika perspektiv. Ett säkert kort att läsa för att locka fram skratt.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.