Askungen – Moderna sagor Av Alexander Jansson & Sofia Jensfelt

Askungen – Moderna sagor Av Alexander Jansson & Sofia Jensfelt.

Illustrerad av Silvy Strand

Första boken i Olika förlags nya serie “Moderna sagor” där gamla klassiker förpackas om i en ny modern variant med normperspektiv.

Redan vid omslaget blir många barn sugna på boken med Askungen i en stark kroppsposition och i en regnbågsbalklänning och glänsande gulddetaljer. De manliga kusinerna få höra att de är vackra av svärmor – något som kvinnor ofta få höra för ofta och män alldeles för sällan. Och även om Askungen och Prinsessan verkligen är vackra så nämns det aldrig i berättelsen som en viktig del av deras person – härlig kontrast till klassiska sagor om prinsessor, Prinsessan blir istället tagen av Askungens karisma och härliga dansstil.

I boken synliggörs en mångfald av människor i allt från kroppstyper till sexuell läggning osv.

Man får hopp om framtiden när jag läser denna bok för I och hon inte ens rycker på axlarna när Askungen och Prinsessan blir ihop och ska gifta sig i slutet. Olika förslags upplägg om att normalisera och inte skriva om det som inte följer samhällsnormer som något avvikande – utan tvärtom som något självklart –

Ja det funkar verkligen. Jag drömmer om dagen när ingen känner att de behöver “komma ut” till sin familj, utan bara kan ta hem första partnern och presentera för familj på samma vis som heterosexuella kan göra. Och denna bok passar in i en sådan framtid, och hjälper till att skapa den med!

Sen är det ju en härlig berättelse full med magi också – det första I sa när vi läst ut den var “En gång till”.

Denna är en sådan bok som är värd att köpa hem, jag ville inte vänta på biblioteket att hinna ta in heller så blev en beställning på Bokus. Vilket helt klart var värt det nu i efterhand – denna ska jag spara länge! Så fina illustrationer med!

Rekommenderar!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.