Annalisa och skräpmonstret av Angeli Sjöström Hederberg & Caroline Sellstone.

Annalisa och skräpmonstret av Angeli Sjöström Hederberg & Caroline Sellstone.

Utgiven på Idus förlag.

Ålder: 3-6 år

Detta är en bok som passar speciellt bra för förskolegrupper där man just nu ha skräp/miljöfokus på det pedagogiska arbetet med barnen.

I boken får vi följa Annalisa och hennes sätt att hantera sina “taggiga” känslor när hon tänker på nedskräpning. Jo nämligen genom aktion och påverkansarbete mot politiker som också får genomslag i slutet av boken. Boken lyfter verkligen barns delaktighet och inflytande. För de som söker böcker där alla familjer representeras har även Annalisa två mammor – iaf enligt vår tolkning.

Illustrationerna är riktigt fina och är halva berättelsen. Jag uppskattar mångfalden, den manliga förskolepedagogen med tatueringar, olika barn och Annalisa som är illustrerad som just Annalisa i främsta hand osv. Väldigt fina och talande illustrationer iallafall – swipa för att se fina exempel.

Något jag ogillar är när man uppmanar barnen att rita på båda sidorna på pappret. Jag tänker att man sparar mer papper om man verkligen värdesätter barnens arbete och konst – får dom att vilja arbeta med sina teckningar och inte enbart hafsa ner snabbt för att direkt ta ett nytt papper (eller baksida). Men för mig blir det motsägelsefullt att sätta värde på barnens skapande och samtidigt säga åt dom att rita på baksidan med. Skulle man be en konstnär göra så? På baksidan av Mona-Lisa? Så just den biten ogillar jag med boken – annars har den många bra uppslag som är perfekta för att få igång ett samtal i barngruppen om skräp efteråt.

Däremot undrar jag hur många barn som faktiskt orkar lyssna igenom förordet av Maria Wetterstrand? Hur fint det än är. Men det kan man ju lämna för att sedan återkomma till tänker jag. En del av förordet tänker jag ger bra inspiration för kommande boksamtal med.

Finns att köpa från förlaget: Annalisa och skräpmonstret

Finns även här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.